„PUTEVIMA SRPSKIH STRADANJA“ VEČERAS U BIBLIOTECI

Kultura

U Galeriji Narodne biblioteke „Vuk Karadžić“  večeras u 19 časova biće predstavljena knjiga „Putevima srpskih stradanja“.

Knjiga „Putevima srpskih stradanja“ predstavlja zbirku zapisa, koji svedoče o tragičnoj sudbini Srba s prostora današnje Hrvatske. Ona je podeljena u tri tematska dela, a svaki deo ima svoju specifičnu priču. Prvi deo govori o autorovom putovanju po mestima koja su stratišta Srba u Drugom svetskom ratu – od Zapadne Slavonije, preko Korduna, Like i Dalmacije. U drugom delu, Budimir donosi zapise iz svog zavičaja, odnosno mestima oko Knina, o onome što se dešavalo na tim prostorima i o ljudima i simbolima iz tog kraja, dok treći deo knjige donosi putopis o Kosovu i Metohiji. Završetak knjige odnosi se na posetu Svetoj zemlji, Jerusalimu.

Knjiga „SRPSKI NAROD U AVNOJEVSKOJ HRVATSKOJ – Kako je nestajao jedan narod“ bavi se potragom za istinom i genezom srpske tragedije u Hrvatskoj, čime je autor uspeo da probudi stručnu javnost i izazove polemike posle kojih se nameću naizgled jednostavna pitanja na koje ni do danas nemamo prave odgovore. Ovo delo je sinteza fragmenata nacionalnog srpskog naroda, u kojem je neophodno oslanjati se na fragmente, izjave ljudi, na zapise i svedočanstva.

O životu i stradanjima srpskog naroda u Hrvatskoj govoriće autori, Milojko Budimir, Momčilo Diklić i Danko Perić. Organizator ovog događaja je Udruženje Srba iz Hrvatske „Nikola Tesla“.

Pripremila: Snežana Milisavljević

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.