RADIO ZLATOUSTI DANAS OBELEŽAVA DESET GODINA RADA

Društvo

Javnim snimanjem emisije „Gostoprimnica“ crkveni Radio Zlatousti sinoć je počeo sa obeležavanjem deset godina rada.  Pre 10 godina, na Petrovdan, 12. jula, počeo je sa radom prvi crkveni radio u Kragujevcu i Šumadiji, Radio Zlatousti Srpske pravoslavne eparhije šumadijske, na talasima 90,5 megaherca, i uživo preko interneta na adresi www.radiozlatousti.rs

  • U ovih 10 godina razvijali smo se uglavnom gledajući sami sebe i ispomagajući jedni druge. U ranoj fazi osnivanja crkvenih medija pri Srpskoj pravoslavnoj crkvi osnovano je Udruženje pravoslavnih crkvenih emitera koje ima 11 članica, u okviru kojeg se odvija vrlo živa saradnja i diskusija. Ne samo to. Radio Zlatousti je preko svojih projekata izašao i dalje, te je u dva navrata organizovao stručne skupove i za rimokatoličke i islamske medije. U saradnji sa NVO „Konard Adenauer“ u dva navrata smo organizovali i profesionalnu obuku novinarskog kadra u crkvenim medijima, a takođe, smo bili dva puta domaćini sastancima pomenutog Udruženja. Sproveli smo i novinarsku obuku za udruženja osoba sa invaliditetom.
  • Na širem društvenom planu Radio Zlatousti, koji je smešten u naselju Aerodrom, u prostorijama nedovršene fiskulturne sale Bogoslovije „Sveti Jovan Zlatousti“, ostvario je partnerske odnose pre svega sa Filološko-umetničkim fakultetom u Kragujevcu postajući nastavna baza za studente muzike u medijima. U proteklih 10 godina na našem Radiju svoje emisije realizovali su Ginekološko-akušerska klinika Kliničkog centra, Apoteka „Marković“, Centar za ekološko obazovanje i održivi razvoj, Novinarska sekcija Prve kragujevačke gimnazije, Dečije pozorište „Petar Pan“, Centar za samostalni razvoj osoba sa invaliditetom, Centar za nenasilnu akciju, Gerontološki centar, Crveni krst… Time je praktično Radio Zlatousti postao platforma za civilno informisanje u raznim oblastima i ono što smo od početka i želeli da budemo – medij zajednice. Među stalnim partnerima su Udruženje „Dmitrovica“ iz Kosovske Mitrovice, Kolarac, Knjaževsko-srpski teatar, Pozorište za decu, bioskop Sinapleks, izdavačke kuće „Kalenić“, „Duhovni lug“, „Prometej“, „Laguna“…

Misija Crkve je bila i ostala osnovni sadržaj naše informativne delatnosti, dodaje Gordana Jocić:

  • Radio Zlatousti se oglašava rečima Psalma: „Gospode, otvori usta moja i usta moja kazivaće slavu Tvoju“. Želja nam je od samog starta pre 10 godina da budemo medij koji će svedočiti ono što doživljavamo kao istinu Crkve, ukazati na značaj pravoslavlja i podizati komunikativnost Srpske pravoslavne crkve. Takođe, kroz naš rad nastojali smo da obnovimo pamćenje na sva naša divna predanja: narodna, umetnička, jezička, melodijska.

Treba pomenuti i to da su novinari Radija Zlatousti aktivno uključeni u rad Duhovnog centra Bogoslovije „Sveti Jovan Zlatousti“ koje za građanstvo organizuje programe duhovnog sadržaja, kao i da smo jedan od pokretača TV WEB kanala Eparhije šumadijske na Youtube, kojim se, zapravo, proširuje medijska delatnost Eparhije sa štampanih, informatičkih i audio i na vizuelne medije.

 

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.