RADNA POSETA NIKOLIĆU I JOŠ PONEŠTO

Politika

Jedna od hiljadu političkih zamerki i začkoljica na proteste bila je da u Kragujevcu organizatori, a ni govornici, ne pominju gradonačelnika Kragujevca Radomira Nikolića. Onda su prošle subote, na desetom protestu Kragujevčana, ispostavljeni zahtevi Nikoliću, oročeni na nedelju dana, uz poruku:

 • Nikoliću, ostavljamo ti rok do narednog protesta, 16. marta, koji je i više nego dovoljan da pokažeš da li ti zakoni i poštovanje Kragujevčana išta znače. U suprotnom ćemo svi zajedno doći u jednu radnu posetu gradskoj upravi kako bismo vam objasnili da ovaj grad nikome tata nije ostavio u nasleđe, već ste tu da rešavate probleme u kojima se nalazimo, a za koje očigledno nemate nikakve sposobnosti.

Od kragujevačkog gradonačelnika zatraženo je da: građanima Kragujevca omogući pravo na medijski pluralizam i raspiše konkurs za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa „jer to je njegova zakonska obaveza koju godinama unazad krši bez posledica“; smeni Ratka Tomaševića, člana Gradskog veća, koji je osuđen zbog izvršenja krivičnog dela poreske utaje i „pokaže da lokalna vlast nije utočište za osuđenike“; omogući formiranje Lokalnog antikorupcijskog foruma kako bi građani Kragujevca mogli da kontrolišu tokove trošenja sopstvenog novca, koji se, tvrde organizatori protesta, „sada troši daleko od očiju javnosti“.

Zahtevi koji su pročitani na stepenicama Gminazije već su bezuspešno ispostavljani kragujevačkom gradonačelniku. Novinari su za pet godina obaveze koju gradska vlast ne izvršava jednom protestovali, jednom potpisivali peticiju, više puta apelovali i svaki put dobili odgovor – tačno je da se zakon krši. Formiranje LAF-a tražili su predstavnici nevladinog sektora…

Šta u ovom poslednjem zahtevu može da bude novo i ima li oko njega saglasnosti, bar kada je o opozicionim političkim partijama u Kragujevcu reč? Glas Šumadije je pitao prve ljude kragujevačkih opozicionih stranaka šta misle o zahtevima i da li bi sa građanima krenuli u „radnu posetu“ Nikoliću, ukoliko se ogluši o glas naroda.

Odbornik Šumadijske regije i Pokreta slobodnih građana Bojan Stojadinović kaže da ja za skupštinskom govornicom već isticao sve ove zahteve, pa sada ne želi da ih komentariše.

„Pobrojani zahtevi su na mestu i laki za ispunjenje“, smatra Dušan Zeka Aleksić, član Predsedništva “300 Kragujevčana”:

 • Prvi zahtev je zakonska obaveza, rešenje drugog bi bilo dokaz da sistem može i mora da funkcioniše bez pojedinaca koji ga ugrožavaju i treći nešto čemu bi trebalo da težimo a to je potpuna transparentnost u trošenju budzetskih sredstava. Da sam na gradonačelnikovom mestu nikada ne bih došao u situaciju da ove zahteve ispunjavam jer se sve tri stvari podrazumevaju i trebalo je da budu rešene pre nego što su došle na dnevni red protestanata.

Predstavnici stranaka, članica kragujevačkog Saveza za Srbiju, uglavnom podržavaju zahteva protesta.

Stav Narodne stranke Kragujevac povodom zahteva organizatora protesta upućenog Radomiru Nikoliću je isti kao i stav u odnosu na vladajući režim uopšte, a to je odlazak aktuelne vlasti i njegovih funkcionera i održavanje slobodnih izbora na svim nivoima, kaže poverenica ove partije za Kragujevac Gordana Šošić. Dodaje da “za pripadnike Narodne stranke nema razlike u odnosu prema funkcionerima Srpske napredne stranke, bez obzira kojoj frakciji pripadaju i na kom nivou participiraju u vlasti, jer su oni generatori najveće krize i podela u koju je ovo društvo dospelo u poslednjih nekoliko godina”.

 • Smatramo da je osnov fer i poštenih izbora sloboda medija, kako u Kragujevcu, tako i u Srbiji, a vladajući režim niti želi, niti je sposoban da obezbedi takve uslove. Slobodni izbori će se održati 6-9 meseci nakon ostavke Aleksandra Vučića, a u tom
  periodu moraju biti ispunjeni i ostali zajednički zahtevi opozicije za fer i poštene izbore, isitče se u saopštenju ove partije i dodaje da “Narodna stranka Kragujevac, razume motivisanost Odbora da protesti ostanu „vanpartijski“.
 • Ali ističemo da protesti imaju svoju i građansku i političku komponentu. Bez sinergije te dve komponente nemoguće su promene koje bi trebalo da uslede kao logična posledica uspešnih protesta. Cilj protesta nije samo puko obaranje sa vlasti Aleksandra Vučića i lokalnih vlastodržaca, već promena postojećeg i izgradnja novog sistema u kom će pojava i egzistiranje takvih i sličnih na vlasti biti nemoguća čak i na „nivou incidenta”.

Narodna stranka Kragujevac, kaže dr Šošić,  do ispunjenja ovih ciljeva “nastavlja da podržava proteste u Kragujevcu i svim ostalim gradovima u Srbiji i stavlja svoje resurse na raspolaganje svim iskrenim protivnicima aktuelnog režima”.

I Ivan Dubljanin, predsednik Gradskog odbora Demokratske kaže da ta partija „podržava svaki pokušaj da se oslabi lokalna ili republička vlast“:

 • Zahtevi organizacionog odbora protesta su kap u moru napora koje već mesecima čine opozicione političke stranke u gradu, u nastojanju da ovu vlast smene.Treba da postoji mnogo veća koordinacija izmedju političkih stranaka i organizacionog odbora ali pre svega i izmedju organizacionog odbora i samih gradjana, što bi dalo odboru legitimitet da postavi pitanja gradskoj vlasti.Takav front, pravih opozicionih stranaka, gradjana, protesta ali i drugih društvenih činilaca značajnih u gradu, bio bi kritična masa za smenu gradske vlasti.

“Sva delovanja i inicijative  koje su u korist gradjana, a protiv nakaradnog sistema, a u korelaciji sa SzS“, podržava i Milan Dimitrijević iz Dveri.

Zahteve podržava i Pokret za naš grad, a Dalibor Jekić podseća da se ta organizacija „jedina organizajia iz Kragujevca  i na prvom protestu “Stop krvavim košuljama” u Kruševcu u novembru prošle godine“ koji je, dodaje Jekić „inicijanili protest  današnjeg protesta 1 od 5 miliona koji se odžava u čitavoj Srbiji“.

 • Tako da se ni ove subote ništa po tom pitanju neće promeniti, naša organizacija će podržati zahteve organizatora i naći se na novoj protestnoj šetnji. Kako građane Kragujevca tako i učesnike protesta želimo da podsetimo da je Pokret za naš grad  pune tri godine jedina istinska opozicija SNS vlasti, kako na lokalnom tako I na nivou države, za razliku od mnogih drugih političkih organizacija u gradu.

O tome, kaže Jekić, svedoče brojne konferencije za štampu, na kojima su više puta ukazivali na, kako kažu, „nezakonitosti rada lokalne samouprave“.

Prvi čovek Pokreta za naš grad u Kragujevcu Dalibor Jekić ističe i da je odbornička grupa te organizacije u gradskom parlamentu „najaktivnija i najkonstruktivnija“, te da je na čelu sa šefom odborničke grupe Milošem Anđelkovićem „najviše učestvovala u raspravama , podnosila brojne amandmane i žalbe ustavnom sudu“.

Za Milana  Uroševića iz Srpskog pokreta obnove zahtevi su, međutim, „samo još jedan dokaz da organizatori protesta koketiraju sa Radomirom Nikolićem i obmanjuju ljude koji iz nedelje u nedelju izlaze na ulice“.

 • S obzirom na činjenicu da se protesti upravo zbog loše formulisanih zahteva i nejasnih ciljeva osipaju, ovaj manevar vidim samo kao loš pokušaj da se ljudi motivišu da nastave sa šetnjama, kako bi oni koji ih predvode mogli da trguju i sebi u budućnosti obezbede neki sitan ćar, tvrdi Urošević i ocenjuje da „zahtevati za ostavku najmanje bitnog člana Gradskog veća, a ne ostavku najodgovornijeg za stanje u gradu, predstavljaju bacanje prašine u oči velikoj veći Kragujevčana, koji znaju ko je najodgovorniji za ovakvo stanje u gradu“.
 • Lično sam fokusiran na izbore koji su pred nama. Vlast se ne osvaja na ulici, već na izborima. Zajedno sa svojim ljudima radim na tome da pred Kragujevčane, na naredne lokalne izbore, izađemo sa listom koja će biti ozbiljna alternativa postojećoj i svim bivšim vlastima, kako u kadrovskom, tako i u programskom smislu, kaže Urošević.

 

 

 

 

Tagged

1 komentar

 1. Dalibor Jekić – šef opozicionog Saveza za Srbiju – doveo Radomira Nikolića na vlast i nije se razdvajao od njega.
  Milan Urošević? Direktno doveo Radomira Nikolića na vlast.
  Jel ste ove izjave iz karantina pisali?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *