Raspisani izbori za Savete mesnih zajednica za 3. oktobar

Grad

Izbore za Savete građana mesnih zajednica, koji će se održati u nedelju 3. oktobar 2021. godine, raspisao je danas predsednik Skupštine grada Kragujevca, Miroslav Petrašinović.

  • Izbori za Savete mesnih zajednica predstavljaju najširi oblik demokratije i mogućnost da se građani u mesnim zajednicama kandiduju, budu na raspolaganju svojim komšijama, da donose finansijske planove i predlože rešenja komunalnih i infrastrukturnih problema na prostoru mesne zajednice za koju se kandiduju. Ovi izbori, pomažu nama, gradskoj vlasti u Skupštini grada Kragujevca, da na najkvalitetniji mogući način rešavamo probleme građana na području mesnih zajednica, poručio je Petrašinović.

Izborne radnje počinju dan nakon raspisivanja izbora za Savete mesnih zajednica, odnosno od sutra, a svoje kandidature građani mogu da predaju 15 dana pre održavanja izbora, odnosno 17. septembara.

Komisija za izbor Saveta građana mesnih zajednica, formiraće biračke odbore već u toku naredne nedelje, nakon čega će odbori uputiti poziv svim građanima da uzmu učešće na ovim izborima.

Potreban broj potpisa za svakog kandidata je jedan odsto od ukupno upisanih birača u birački spisak na teritoriji mesne zajednice. Građani svoje potpise podrške mogu dati za veći broj kandidata, odnosno za onoliko kandidata koliko se bira u toj mesnoj zajednici.

Broj članova Saveta mesnih zajednica je podeljen tako da one mesne zajednice koje imaju 2.000 birača biraju tri člana, mesne zajednice od 2.001 do 6.000 birača biraju pet, a mesne zajednice koje imaju preko 6.000 birača biraju sedam članova Saveta mesnih zajednica.

  • Savet ima mogućnost da angažuje stručno lice koje će pomagati u njihovom radu, da obrazuje i druge organe u sastavu mesnu zajednice koji će im pomagati u donošenju odluka i realizaciji onoga što je predviđeno Statutom mesne zajednice i Poslovnikom o radu Saveta građana mesnih zajednica, objasnio je Petrašinović i pozvao sve građane da uzmu učešće u izborima i u što većem broju izađu na izbore.

foto: Grad Kragujevac
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.