Razgovor o knjizi filmskih eseja „Ono što se vidi” Nine Živančević u Kontakt galeriji SKC-a

Kultura

Večeras, u sredu, 17. novembar u 19 sati u Kontakt galeriji SKC-a

biće predstavljena knjiga filmskih eseja „Ono što se vidi”, Nine Živančević.

Nina Živančević rođena je 1957. godine u Beogradu. Spada u one autore koji ne prestaju da iznenađuju sa objavljivanjem nove knjige. Piše kraće pesme, poeme, muzičko-lirske performanse, prozna ostvarenja.  Nina Živančević je objavila prvu knjigu poezije Pesme u izdanju Nolita 1982. i za nju dobila uglednu Brankovu nagradu. Tih godina sarađivala sa Alenom Ginzbergom. Do sada je objavila više poetskih zbirki na srpskom, francuskom i engleskom. Objavila je nekoliko proznih knjiga i knjiga teoretskih eseja – monografiju o recepciji dela Miloša Crnjanskog (doktorska teza) i studiju o našim umetnicama u egzilu, Onze femmes artistes, nomads et slaves.

Dobitnica mnogih književnih nagrada, prevodila, uređivala a i lično učestvovala u brojnim pesničkim antologijama svetskog značaja. Kao urednica i korespondent sarađivala sa časopisima i novinama kao što su Delo, Nin, Politika, Dnevnik, Prestup, Moment, El Pais, New York Arts Magazine, American book Rewiew, East village Eye, Republique de letters. Predavala je književnost i teoriju pozorišne avangarde na brojnim univerzitetima kao što su Naropa, Univerzitet u Njujorku, Heriman, Sent Džons univerzitet u Sjedinjenim Državama, a u Evropi predaje avangardno pozorište i performans na Sorboni i na univerzitetu Pariz.

Živi i radi u Parizu. Članica je Srpskog književnog društva.

Knjiga filmskih eseja „Ono što se vidi” od koje ćemo početi naš razgovor sa Ninom je njen trideseti samostalni naslov koji potpisuje kao autorka. Pored toga, objavila je devet knjiga prevoda sa engleskog jezika, podsećaju organizatori iz Studentskog kulturnog centra Kragujevac.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.