RAZMENA ISKUSTAVA U OBRAZOVANJU ROMSKE DECE

Društvo Grad

Uokviru studijske posete Mreže podrške romskoj deci ranog uzrasta REYN Bugarska u Kragujevcu je organizovan okrugli sto pod nazivom “Lokalne politike u oblasti obrazovanja i socijalne inkluzije Roma – iskustva i primeri dobrih obrazovnih praksi i međusektorske saradnje u programima ranog razvoja i obrazovanja romske dece”. U okviru Međunarodne REYN mreže na teritoriji Evrope, deluje deset nacionalnih mreža, koje zahvaljujući primeni najnovijih saznanja u oblasti ranog razvoja, svojim aktivnostima doprinose boljem i pravičnijem položaju romske dece. Zalažemo se da sva deca imaju pravo na jednak pristup kvalitetnom vaspitanju i obrazovanju i želimo da doprinesemo stvaranju stimulativnog okruženja u kojem će romska deca moći u potpunosti da razviju svoje kapacitete i postanu ravnopravni članovi zajednice.

Cilj ovog susreta je, prema rečima nacionalnih koordinatora REYN Bugarske i Srbije Ivana Ivanova i Božidara Nikolića, razmena iskustava i upoznavanje gostiju iz Bugarske sa kragujevačkim modelom intersektorske saradnje i uključivanja lokalnih institucija na polju socijalne inkluzije Roma. Sistemi rada sa decom predškolskog uzrasta su u velikoj meri slični i ovakvi susreti su dobra prilika da razmenimo iskustva, unapredimo prakse i učimo jedni od drugih.

U ime grada, goste iz Bugarske, kao i predstavnike obrazovnih institucija i nevladinog sektora, pozdravio je prof. dr Nedeljko Manojlović koji je tom prilikom podsetio da je Kragujevac u proteklih nekoliko godina dosta uradio na unapređenju položaja Roma, socijalnoj inkluziji, međusektorskoj saradnji, ali i u oblasti obrazovanja i ranog razvoja. Usvojili smo i Lokalni akcioni plan za socijalnu inkluziju Roma kao lokalni dokument našeg grada, a posebna pažnja je poklonjena oblasti obrazovanja gde smo ostvarili najveći napredak. Samo ove godine gradu Kragujevcu je odobreno pet projekata od strane evropskih instititucija koje ćemo sprovoditi u narednim godinama. Grad je u proteklih nekoliko godina finansijski podržao i veliki broj mini projekata koji se tiču unapređenja položaja Roma i ljudskih i manjinskih prava. Grad Kragujevac je, dodao je Manojlović, prepoznat kao primer dobre prakse u Srbiji koja se pre svega zasniva na izuzetnoj saradnji između lokalne samouprave, NVO pre svega romskih i obrazovnih institucija.

U okviru studijske posete bilo je reči o primerim dobre prakse u Bugarskoj i Srbiji, izazovima u radu, postojećim mehanizmima i servisima podrške u programima ranog razvoja i obrazovanja romske dece.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.