REBALANSOM BUDŽETA JOŠ PET MILIONA ZA RTK

Društvo Grad

Prvi put se, upozorio je pre neki dan odbornik Šumadijske regije Pokreta slobodnih građana Bojan Stojadinović, dogodilo da vladajuća većina ne obrazloži rebalanas budžeta.

I prvi put se dogodilo da se najvećoj (po broju zaposlenih) medijskoj kući, u gradu, koja u ovom pravnom obliku postoji mimo svih pozitivnih pravnih propisa države Srbije, dodele dodatna sredstva, a da niko od opozicionih odbornika to i ne pomene. Naime, u Odluci o budžetu grada Kragujevca za 2019. godinu bilo je predviđeno 37 miliona dinara za subvencije za Radio televiziju Kragujevac i osam miliona dinara za usluge po ugovoru. Rebalansom budžeta iznos za subvencije povećan je za pet miliona dinara, dok je stavka za usluge po ugovoru ostala ista – osam miliona.

Grad Kragujevac, jedini u Srbiji koji ne raspisuuje konkurs za projektno sufinaniranje medija, na ovaj način nastavlja da finansira medij čije se izveštavanje, nakon privatizacije, može oceniti kao priče o mirisnom cveću i lepom vremeno. U isto vreme, dok kragujevačkih novinara u drugim redakcijama preživljava na entuzijazmu, prosečna neto zarada za 2018. godinu u RTK iznosila je 42.759,73 dinara, dok je neto plata direktorke gotovo kao gradonačelnikova – 95.743,68.

Inače, status Radio televizije Kragujevac regulisan je Uredbom o prenosu kapitala bez naknade zaposlenima kod izdavača medija (Službeni glasnik RS BR 65/17 i 31/17) predviđeno je da u roku od 6 meseci od dana prenosa akcija, odnosno udela na jedinicu lokalne samouprave pokrene novi postupak privatizacije. Šest meseci isteklo je u januaru prošle godine, kada je upućen poziv za privatizaciju ove medijske kuće.

Istraživanje „Javni novac za javni interes“, koji su realizovali konzorcijum BIRN-a, NUNS-a i Fondacije „Slavko Ćuruvija“, a podržala EU pokazalo je da je u toku 2017. i u prvom kvartalu 2018. godine, u kojem je proveravan način trošenja javnog novca za medije, ovoj televiziji iz budžeta isplaćeno oko 32 miliona dinara na ime subvencija, a skoro 109 miliona dinara na ime 575 izvršnih sudskih presuda za dugovanja iz perioda pre poništenja privatizacije. Ukupan iznos uplaćen RTK u 2017. godini iznosi 1,64 odsto gradskog budžeta, što je više od prosečnog izdvajanja većine gradova i opština u Srbiji za konkursno sufinansiranje medijskih projekata od javnog interesa, koje, prema periodičnim izveštajima NUNS-a, iznosi oko jedan odsto.

Tagovi:

2 komentara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.