REKTOR FIILIPOVIĆ TVRDI DA JE ZA ZASTOJ U GRADNJI CENTRA IZVRSNOSTI KRIV – IZVOĐAČ RADOVA

Društvo Politika

Juče je Bajer za milijardu dolara kupio ovdašnju (američku – prim. Z.R) firmu koja se bavi matičnim ćelijama, upravo je na svom Tviter nalogu napisao najpoznatiji srpski genetičar i profesor na  Fakultetu medicinskih nauka u  Kragujevcu dr Miodrag stojković, koji je od proletsos angažovan na čuvenom američkom Harvardu, gde će, prema dostupnim informacijama, da provede dve naredne godine. Stojković je uz rečenu informaciju,  na svom Twiter nalogu objavio i fotografiju gradilišta naučne ustanove Centari izvrsnosti, sa Centrom za izučavanje i bankom za čuvanje matičnih ćelija, u Kragujevcu,  čija je izgradnja, prema ranijoj zvaničnoj najavi, trebalo da bude okončana do aprila 2017. godine.  Objekti Centara izvrsnoti, međutim, ne da nisu izgrađeni u predviđenom roku, no već mesecima, kao što smo nedavno i izvestili, zarastaju u korov, te sa naherenom zaštitnom ogradom i  zabataljejnim ni do pola izgrađeenim zgradama,  deluju sablasno i  predstavljaju pravo ruglo u neposrednoj blizini  rektorata Univerziteta u Kragujevcu, što se i vidi na fotografiji koju je objavio profesor  Stojković

Glas Šumadije i list DANAS nedavno su, prenoseći stavove  šumadijske akademske javnosti,  pisali da bi se, ako je suditi po tragičnoj zapuštenosti gradilišta na kojem je pre 16 meseci trebalo da bude završen objekat Centara izvrsnosti Univerziteta u Kragujevcu, sa Centrom za izučavanje i bankom za čuvanje matičnih ćelija – prve naučne ustanove tog tipa u Srbiji  i šire– poprilično osnovano moglo pretpostaviti zbog čega je sredinom prošle godine onako brutalno smenjivan i na kraju smenjen ondašnji rektor kragujevačkog Univerziteta dr Nebojša Arsenijević, te zbog čega je, u februaru ove godine, onako palanački potuljenon o čemu smo, takođe, pisali, pokušana smena šefa katedre za matične ćelije kragujevačkog Fakulteta medicinskoih nauka dr Miodraga Stojkovića, genetičara svetskog glasa,  koji je nedugo potom  i otišao iz Kragujevca i Srbije, i to pravo na Harvard.

Bivši rektor Arsenijević i genetičar Stojković bili su,  javna je tajna, najgorljiviji zagovornici inicijative da se Centar za matične ćelije, čija je gradnja sa Vladom Srbije ugovorena još 2009., a konačno započeta sedam godine docnije, odnosno početkom 2016., konačno i izgradi i počne da funkcioniše u Kragujevcu. Nakon što je, krajem juna prošle godine, ondašnji rektor Univerziteta u Kragujevcu, dr Nebojša Arsenijević, posle besomučne policijsko-medijske hajke, smenjen sa mesta rektora Univerziteta u Kragujevcu, gradilište Centara izvrsnosti, sa budućim centrom za izučavanje i bankom za čuvanje matičnih ćelija, locirano u neposrednoj blizini rektorata kragujevačkog  Univerziteta, definitivno je opustelo.

U poslednje vreme, posle obilnih proletošnjih  kiša, zajedno sa polurazrušenom zašitnom ogradom, i bukvalno, ponovimo, zarasta u korov, čemu je, u februara ove godine, na opšte  zaprepašćenje najšire domaće javnosti, prethodio i pokušaj smene dr Miodraga Stojkovića sa mesta šefa katedre za matične čelije na Fakultetu medicinskih nauka. Pokušaj nije uspeo, ali je  Stojković, koji je godinama unazad  najavljivan  kao rukovodilac budućeg centra i banke matičnih ćelija pri Fakultetu medicinskih nauka i Univerzitetu u Kragujevcu,  otišao sam. Profesor  Stojković dalje je formalno šef  katedre za matične ćelije na kragujevačkom FMN-u, a da li će na nju da se vrati, ostaje da se vidi.

Rektor Univerziteta u Kragujevcu dr Nenad Filipović nedavno je našem listu kazao da je izgradnja objekta Centara izvrnosti u Kragujevcu zaustavljena “zbog promene izvođača radova”, te da će gradnja da bude nastavljena kad se taj postupak (promene izvodjača radova) okonča. Nevolja je što nam je rektor Filipović to isti rekao i u decembru prošle godine, i što je, u minulh sedam – osam meseci,  gradilište  te buduće naučne ustanove pretvoreno u ruglo, o kojem niko ne vodi računa. FIlipović je nedavno, doduše, saopštio da je Vlada Srbije donela odluku o formiranju Instituta za informacione tehnologije, koji će, kako je rekao, da bude smešten u objektu centara izvrsnosti, kad bude završen. Jedino nije rekao kad će da bude završen.

Rektor Filipović ovih dana, u intervjuu nedeljniku “Kragujevačke”,  tvrdi da se nije dustalo od izgradnje Centara izvrsnosti, sa Centrom za izučavanje i bankom začuvanje matičnih ćelija, u Kragujevcu. Naprotiv,  tvrdi da  za aktuelni zastoj radova nisu odgovorni  ni država, ni kragujevački Univerzitet, već da je ekskluzivni krivac za to izvođač radova, firma “Banković  gradnja”, sa kojim je, nakon što je napustio gradilište, raskinut ugovor.

  • Ugovorom je  bilo definisano da se izvodjaču plaćaju radovi na svakih 25 posto završenog  posla, da on uradi četvrtinu objekta i naplati, pa potom sledeću četvrtinu  i  tako do kraja. Medjutim, izvođač ovu obavezu nije ispunio. Završio je negde 30 do 40 odsto ukupnih radova i napustio gradilište, kaže Filipović,  naglašavajući  da sledi raspisivanje novog  tendera i nastavak radova početkom naredne godine, s time što izgradnja, zbog obaveze prema Evropskoj investicionoj banci, koja je finasijer projekta, mora da bude završena  do kraja 2020.

Inače, ugovor o izgradnji, kako je tada najavljivano, Centra za matične ćelije, sa bankom za njihovo čuvanje, potpisan je 2009. godine. Potpisali su ga ondašnji ministar za nauku i tehnologiju dr Božidar Đelić, bivši gradonačelnik Kragujevca Veroljub  Stevanović i tadašanji dekan kragujevačkog Medicinsog fakulteta dr Nebojša  Aresenijević. Prema tom  ugovoru, Centar matičnih ćelija  trebalo je da funkcioniše pri Medicinskom fakultet, svojevremeno preimenovanom u Fakultet medicinskih nauka… Koju godinu doocnije, verifikovan je aneks ugovora kojim je bilo predvidjena izgradnja Centara izuetnosti sa centrom i bankom matičnih ćelija, ali pri Univerzitetu u Kragujevcu. Potpisani ugovori i projekat za izgradnju potom su godinama, iz javnosti nedovoljno poznatibh razloga, čamili  po nadležnim državnim institucijama. Profesor Miodrag Stojkovgić je početkom godine posao o dugogodišnjoj borbi “za Kragujevac”, odnosno za to da se Centar za izučavanje matičnih ćelija sa bankom za njihovo čuvanje zaista, kako je I bilo predbi fdjeno, izgradi u Kragujevcu.

Konačno, početkom 2016. izgradnja je startovala, i to pompezno, uz prisustvo tadašnjeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića,koji  u temelj zgrade Centara izvrsnosti položio kapsulu sa porukom: “Što čovek započne, neka Bog ne ospori”. Mediji su tom prilikom preneli  da je Evropska investiciona banka uplatila  deset miliona evra za gradnju Centara, jer je “konačno sakupljena i proverena sva potrebna dokumentacija za jedinstvenu naučno-nastavnu ustanovu u ovom delu Evrope”. Vrednost projekta je 14 miliona evra, a gradnja je trebalo da bude završen do aprila 2017. godine. Gradnju objekta na tenderu je dobila građevinska firma “Banković (u meduvremenu je sklonjena sa gradilišta).

Centri izvrsnosti će obuhvatiti tri jedinice: nastavnu, naučnu i onu koja treba da spoji jedno i drugo i prevede ih u nove terapije za lečenje bolesti. I sve tri su podjednako važne i tesno povezane i zato je poželjno da budu pod istim krovom. Bolja i moderna učila, oprema za studente, mlade naučnike i predavače je deo programa koji će Centar ponuditi. To mora jer jedino tako možemo da budemo konkurentni i uhvatimo korak sa naukom i tehnologijom koje će se, ako ovako nastavimo, i dalje dešavati negde drugde i primamljivati naše naučnike i lekare da napuste zemlju. Srbija se topi, nestaje, zvanično izgubi 35.000 stanovnika godišnje. Gubitak ljudi je najveći, da ne govorimo o onom koji nastaje kada nekoga školujete a on/ona odu kao formirani stručnjaci nekome drugome na ruke, pisao je prošle godine dr Miodrag Stojković.

Evropska investiciona banka, finansijer projekta, svojevremeno je označila decembar 2020., kao  poslednji rok za završetak objekta. Rektor kragujevačkog Univer ziteta dr Nenada Filipović tvrdi ovih dana da će taj rok da bude ispoštova, U ovdašnjoj akademskoj zajednici, medjutim, s obzirom na stanje u kojem je trenutno gradilište, te na činjenicu da se I dalje ništa konkretno  ne preduzima da se radovi nastave, sumnjaj da zgrada Centara izvrsnosti, sa Centrom i bankom matičnih ćelija, može da bude završena u naznačenom roku. Pitaju  se, u stvari, da li će uopšte i da bude završena I strahuju da ne postane trajno  ruglo u blizini rektorata Univerziteta u Kragujevcu.

Piše: Zoran Radovanović

 

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *