RES PUBLICA: NEDOPUSTIVA DEMONSTRACIJA BAHATOSTI

Društvo

Res Publika najoštrije osuđuje bahat i ignorantski odnos gradonačelnika Kragujevca, Radomira Nikolića, prema problemima sa kojima se suočavaju lokalni mediji,  a koji je još jednom demonstrirao odgovarajući na pitanja novinara, posle sastanka sa američkim ambasadorom, Entonijem Godfrijem.

Samo dan nakon što je državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja, Aleksandar Gajović, najavio da će uputiti preporuku  gradonačelniku Kragujevca da poštuje Zakon o javnom informisanju i medijima i raspiše konkurs, Nikolić u izjavi za „Glas Šumadije“ negira postojanje bilo kakvog problema na lokalnoj medijskoj sceni. Sporan je njegov stav da grad nije dužan da pomaže privatnim medijima, a naročito procena da Radio- televizija Kragujevac zadovoljava osnovne potrebe građana za informisanjem i da je to jedini mediji koji će grad, kako je rekao, maksimalno da finansira.

  • Ovom prilikom podsećamo gradonačelnika Kragujevca na odredbu Zakona o javnom informisanju i medijima koja obavezuje lokalne samouprave da se staraju o ostvarivanju javnog interesa “podstičući raznovrsnost medijiskih sadržaja, slobodu izražavanja ideja i mišljenja, slobodan razvoj nezavisnih i profesionalnih medija, što doprinosi zadovoljavanju potreba građana za informacijama i sadržajima iz svih oblasti života, bez diskriminacije”, navodi se u saopštenju Res publice i dodaje:
  • Gradonačelniku ukazujemo da nije primereno da javni funkcioneri na bilo koji način komentarišu novinarska pitanja ili uređivačku politiku medija.
  • Postavljamo i pitanje ko je odgovoran što budžet grada Kragujevca za 2020. očigledno nije dobro isplaniran, s obzirom na to da samo dva meseca nakon usvajanja, gradonačelnik tvrdi da za medijski konkurs nema novca.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.