SAOPŠTENJE DS-A: ŽELIMO DA ZNAMO GDE JE I KAKO SLOBODAN

Društvo

Sve što se sinoć desilo posle šeste protestne šetnje u Kragujevcu najbolja je ilustracija da i u našem gradu, baš kao i u Srbiji nepostoje ili “ne rade” institucije. Sa druge strane, slučaj privođenja ili hapšenja šezdesetšestogodišnjeg Slobodana Stefanovića, penzionera koji je na protestu nosio instalaciju vešala s lutkom penzionera i porukom “Vučiću, vrći penziju ili se besim”, najbolje pokazuje zbog čega su važni lokalni mediji i šta se sve može desiti ukoliko su građani uskraćeni za tačne i pravovremene informacije. Još jednom naglašavamo da društvene mreže, koje su tokom prošle noći bile prepune poluinformacija i dezinformacija, nisu mediji i ne mogu da preuzmu ulogu medija, pa ni institucija ove države.

Gradski odbor DS zahteva od Policijske uprave Kragujevac da obavesti javnost da li je i po kom osnovu priveden Slobodan Stefanović, da li mu je pozlilo tokom saslušanja i da li su preduzete sve zakonske mere da mu se obezbedi zdravstvena, ali i pravna pomoć, kao i da li mu je omogućeno da javi porodici o mestu na kome se nalazi. Takođe, zahtevamo i od Kliničkog centra, zdravstvene ustanove svih Kragujevčana, da se oglasi i saopšti da li je na nekom od odeljenja bio zbrinut Slobodan Stefanović i u kakvom se zdravstenom stanju nalazio.

Posebno je važno da nam Policijska uprava razjasni, ukoliko su njeni službenici priveli Slobodana Stefanovića, da li su to učinili u skladu sa zakonom ili su se možda na taj korak odlučili posle objave jednog od kragujevačkih naprednjačkih botova na društvenim mrežama, koja netačno sugeriše o prirodi performansa, pa čak i obmanjuje javnost tako što postavlja modifikovane i preradjene fotografje na kojima volšebno nestaju slova sa natpisa na maketi.

 

Bez obzira na razloge, GrO DS Kragujevac najoštrije osuđuje privođenje Slobodana Stefanovića, i zahteva od PU Kragujevac da precizno saopšti zbog čega je uopšte privela jdnog od učesnika mirnog protesta,Ne pristajemo na atmosferu zastrašivanja i ne možemo da žmurimo na činjenicu da se naši stariji sugradjani dovode u opasnost ne bi li poslužili kao primer kako se vlast u Srbiji danas ophodi prema slobodno-mislećim ljudima.

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *