Saša Milenić: Poslanici iz unutrašnjosti – rezervoar poslušnosti

Politika

Iako srpski parlament, nakon izbora koje je najuticajnija opozicija bojkotovala, većina sagovornika Glasa Šumadije ocenjuje kao jednopartijski, nameće se i pitanje šta u takvoj Skupštini mogu da urade poslanici iz unutrašnjosti.

Kolumnista Kragujevačkih, politički analitičar i nekadašnji narodni poslanik u dva saziva (Zajedno za Šumadiju), Saša Milenić, za portal Nova.rs, ocenjuje da je Parlamant potpuno marginalizovan i da je nevažno kakav je personalni sastav izabranih predstavnika građana. Milenić navodi da je Narodna skupština samo “ilustracija i održavanje ustavnog dizajna u realnom političkom poretku”.

  • Jasno je da niko od parlamenta ne očekuje ni inicijativnost, niti donošenje krupnih odluka, već samo instrumentalno sprovođenje odluka koje se donose, na žalost, na višim mestima, kaže Milenić.

On podseća da na listama poslaničkih kandidata nije bilo autentičnih ličnosti niti izraženih individualaca sa političkom težinom, koji su uticajni u svojim sredinama, već uglavnom ljudi koji namiruju statistićke kvote svojih lidera i partija.

  • Nikada veća zastupljenost žena i poslanika iz unutrašnjosti u parlamentu nije bila kao do sada, ali nam to uistinu ne govori o rodnoj ravnopravnosti i političkoj decentralizaciji. Ovaj saziv parlamenta nije promocija emancipacije, već promocija podaništva. Zapravo, poslužiće samo jačanju inferiornosti izabranih predstavnika građana u odnosu na snažne politiičke lidere, kojima jedino raste cena, objašnjava Milenić.

Bivši narodni poslanik, za portal Nova.rs zaključuje da izbor samo četiri predstavnika naroda iz Kragujevca, suštinski ne može ništa da promeni u gradu, ni na bolje, ni na gore.

  • Dalo bi se raspredati kako to govori o marginalizaciji grada, kako Kragujevac gubi na političkom uticaju, ali zapravo je istina da to nema nikakvog značaja. Mogli su svi biti i iz jedne porodice i iz jedne kuće, to su samo dekorativni elementi. Verujem da će sada biti manje poslanika iz Beograda nego uobičajeno, ali nažalost, poslanici iz unutrašnjosti, kao i žene, poslužili su kao rezervoar poslušnosti, zaključio je Milenić.

Tagovi:

4 komentara

  1. Tačno je da su to najčešće poslušnici i da nikada nisu smeli da traže nešto za Kragujevac, ali je takodje istina da si i ti bio medju njima, i da si na marginalizaciju Kragujevca uticao lično svojim činjenjem. Ali kako si pre svega filozof, pa tek onda političar amater, nikada to nećeš razumeti. A stvar je jednostavna. Da bi bio uspešan poslanik, ne treba da promovišeš sebe (što si većma činio) već one koji mogu da podignu grad, a to je struka a ne politika. Da nisi bio ikebana, pripremao bi se za svaku sednicu Skupštine Srbije kad si bio poslanik, a posebno kada se glasalo o Prostornom Planu Srbije i pozicioniranjem Kragujevca na mapi Srbije. Pišeš stalno o marginalizaciji Kragujevca, a digao si ruku i glasao za Prostorni Plan Srbije 2010 kada je Kragujevac izjednačen sa Paraćinom.Ćuprijom,Jagodino,Kraljevom,Čačkom,Užicem, Valjevoim i tada ti to nije smetalo, jer nisi razumeo šta to znači. A značilo je mnogo. Ti verovatno nikada nećeš to prihvatiti ali smo 10 godina u karantinu za investicije, jer smo na planu dobili takav status zahvaljujući tebi i tvom poslaničkom glasu. Pored tog činjenja ste umesto da gradite auto put sa po dve trake plus zaustavna i servisne saobraćajnice, počeli put prvog reda pa ćemo zahvaljujći takvom „zalaganju“ i znanju mi zanavek imati put prvog reda aTopola i Arandjelovac auto put. Naravno možeš reći da se ti u to ne razumeš, ali si za to glasao i nisi se pripremio za sednicu na kojoj se odlučivalo o njegovom strateškom razvoju. Na žalost ni ova garnitura poslanika nije na tom nivou , jer da jeste Goran Kovačević iz SNS bi morao do sada u prethodnom mandatu da reaguje zašto se ne investira u onilaznice i auto put ka Čačku, ali je naravno ćutao jer je poslušan a i što bi talasao kad može da pored poslaničke plate prima savetničku u Elektrošumadiji i uz put sredjuje svoje privatne zaostale obaveze. A naravno imao više prilika da to lično kaže Zorani Mihajlović na sednicama parlamenta al nije umeo, ni smeo a ni hteo. Amateri , poslušnici, dekoracije sve si u pravu , ali si ti Mileniću bio taj takodje, a trajni dokaz je tvog glas za prostorni plan u Skupštini Srbije 2010. koji je Kragujevac skinio sa svih prioriteta Srbije, pa se na tu temu ne žali ni Radomiru ni Vučiću, nego preuzmi odgovornost i idi u političku penziju i ne oglašavaj se više o marginalizaciji i poslanicima kad si već sam pravio štetu u svom poslaničkom mandatu !

  2. Komentar,, Deda Miloja,, je autentičan primer istinitosti u svakoj reči napisanoj.Dakle Milenicu vi i slični politički Kragujevački analitičari kao i vaš poznanik Stojadinovic koji za par stotina eura prognozira rezultate izbora, onako kako mu poslodavci serviraju, i to poslodavci koji su u SNS i koju su upravo vas smenili i imate obraza i vi i on da govorite nama Kragujevčanima koji jedva sastavljamo kraj sa krajem. Da ne pričamo o Zajedno, Verku i decentralizaciji u kojoj niko od vas nije bio dosledan, stidite se Milenicu, Stevanović, Stojadinovic o SNS necu da govorim.

  3. Svi vi koji lajete protiv MILENICA njemu ne mozete vodu da nosite jer vi ne razumete sta on prica njega razume samo oni napaceno

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.