SAVEZ ZA SRBIJU: VUČIĆ NEMA NAMERU DA OBEZBEDI POŠTENE IZBORE

Politika

Savez za Srbiju će vrlo brzo doneti konačnu odluku o bojkotu izbora, pošto predsednik Srbije i SNS-a Aleksandar Vučić nema nameru da obezbedi fer i demokratske uslove, iako će deklarativno prihvatiti gotovo sve, rekli su lideri Narodne stranke Vuk Jeremić i Demokratske stranke Zoran Lutovac.

  • Vučiću ne predstavlja nikakav problem da ne ispuni zadato obećanje. Verovati da će on u ovakvim okolnostima održati reč i dozvoliti da se održe makar delimično pošteni izbori – od tog posla nema ništa. Uspešnim bojkotom ćemo ozvaničiti činjenicu da u Srbiji situacija više nije normalna, rekao je Jeremić na tribini SZS-a u Užicu, održanoj u prostorijama Demokratske stranke.

Jeremić je naveo da je odluka o bojkotu „trenutak istine“ i najbrži put ka smenjivanju Vučićevog režima, i dodao da se time stvari bitno pojednostavljuju jer će postojati samo dve kolone – svi koji su za vlast će izaći na izbore, a svi koji su protiv će ih bojkotovati.

  • Uveren sam da je nas koji smo protiv vlasti više. Ali moramo biti svesni i iskušenja koja nam predstoje. Vrlo brzo će doći momenat kada će ambasadori u Srbiji, briselski zvaničnici i evropski ministri od nas tražiti da ipak izađemo na izbore. Mene to mnogo ne brine, ja sam tu bolest ‘preležao’, i to u mnogo težoj formi, kada sam bio šef diplomatije i predsednik Generalne skupštine UN. Ja sigurno neću popustiti, i nadam se da ćemo u SZS u tom trenutku ostati jedinstveni i da niko neće podleći pritisku, rekao je Jeremić.

Jeremić je dodao da će bojkotom opozicije legitimitet vlasti biti narušen, a da će Zapad od Vučića tada tražiti da završi obećano, odnosno da potpiše sporazum kojim bi se Srbija trajno odrekla Kosova i Metohije i omogućila članstvo Prištine u UN.

  • Tada bi snagom koju smo dobili u bojkotu trebalo da ga sprečimo u tome, tako da on u očima Zapada izgubi upotrebnu vrednost koju ima sada. A nakon toga, kada na ulici bude dovoljan broj građana, stranci će mu poslati svilen gajtan – u vidu zahteva za demokratske izbore, jer na takvim on ne može da pobedi, zaključio je Jeremić.

Lutovac je rekao da je vlast pristankom na razgovore sa opozicijom na Fakultetu političkih nauka priznala da nema uslova za slobodne izbore, jer se ne bi razgovaralo o tim uslovima da oni postoje.

  • Mi tražimo ono što nam pripada, a to su slobodni izbori. Ako to ne daju, naše je pravo da bojkotom i građanskom neposlušnošću brzo dođemo do uslova za fer izbore, naveo je Lutovac.
  • Bojkot će biti uspešan ako na izborima ne bude učestvovao SZS, a bilo bi dobro da nam se pridruži i Pokret slobodnih građana. Mi smo 99 odsto blizu odluke da bojkotujemo izbore i nadam se da ćemo ostati jedinstveni, jer će režim pokušati da nas razjedini, rekao je Lutovac.

Lutovac je istakao da će SZS, ako izađe na nepoštene izbore 2020. godine, izgubiti poverenje građana i kredibilitet, a režimu će dati legitimitet i opozicija će izgubiti i predsedničke izbore 2022. godine, čime će Vučić dobiti još sedam godina vlasti.

  • Ovo nije bitka za poslanička i odbornička mesta, nego za poverenje građana. Ako bojkotujemo izbore, mi ćemo to poverenje učvrstiti i moći ćemo da pobedimo na slobodnim izborima koji će uslediti. Odluka SZS mora biti jasna i nedvosmislena, rekao je Lutovac.
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.