Sazdanović: U KC Kragujevac hospitalizovano 262 pacijenta

Doba korone Društvo

U Univerzitetskom Kliničkom centru u Kragujevcu povećan je kapacitet za dodatnih 50 mesta za lečenje pacijenata od kovida-19, a u ovom trenutku šest klinika je u kovid sistemu u kojima ima ukupno 360 kiseoničkih mesta, rekao je za Tanjug direktor UKC Kragujevac Predrag Sazdanović.

„U ovom trenutku hospitalizovano je 262 pacijenta koji su hospitalizovani sa različitim kliničkim slikama, od toga 42 pacijenta je na intenzivnoj nezi, a 14 na respiratoru“, rekao je Sazdanović.

Prema njegovim rečima, kliničke slike su takve da odgovaraju statusu vakcinacije.

„Ukoliko je pacijent vakcinisan, to su najčešće u visokom procentu najlakše kliničke slike sa minimumom kiseonika i vrlo brzim otpustom. Oni koji su nevakinisani, a tu pre svega mislim na pacijente na intenzivnoj nezi, u 98 posto gotovo identično svi nevakcinisani su sa najtežim kliničkim slikama, sa vrlo neizvesnim ishodom lečenja“, rekao je Sazdanović.

On je istakao da je ovaj talas pokazao jasnu distinkciju između vakcinisanih i nevakcinisanih.

Posebno je ukazao na to da u ovom trenutku i na Klinici za pedijatriju ima pacijenta na lečenju od posledica kovid-19, kojih nije bilo u većem broju u prethodnim talasima.

„To je direktna posledica zaražavanja unutar porodica kao i školskih ustanova. Na svu sreću, pored velikog broja dece koja su zaražena u Kragujevcu, nema previše njih na hospitalizaciji. Mi kao regionalni centar lečimo pacijente i van Kragujevca, a u ovom trenutku hospitalizovane su dve bebe i troje dece školskog uzrasta. Svi oni su u ovom trenutku stabilno i dobro i očekujemo njihov brzi otpust. Slična iskustva su i kod naših kolega u „Dragiša Mišović“ koji je takođe u kovid sistemu“, rekao je on.

Direktor Univerzitetskog Kliničkog centra Kragujevac kaže da dnevno deset odsto pacijenta, koji su pozitivni, dolazi na lečenje i napominje da će taj broj do kraja meseca biti i veći jer još uvek nije dostignut pik ovog talasa. Kako kaže i dalјe se beleži veći broj prijema od otpusta pacijenata.

„Vakcinacija je pokazala da, kada nije bilo vakcinisanih prošle godine, taj procenat hospitalizovanih je bio preko 30 odsto. Jasno je da vakcina štiti od težih oblika, ali treba imati na umu i da mnogi pacijenti imaju udružene bolesti koje ih upućuju na veće komplikacije pored osnovne bolesti, odnosno kovida“, napominje Sazdanović.

Izvor: Tanjug; Foto: PrntScrn Tanjug

Tagovi:

1 komentar

  1. Zahvaljujući izuzetnom zalaganju i stručnosti u osoblja KC Kragujevac uspeo sam da se izlečim od Kovida 19 u periodu april-maj tekuće godine. Sve pohvale za ovu ustanovu i osoblje koje radi u njoj. Inače nisam iz Kragujevca.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.