SEĆANJE NA NEDUŽNE ŽRTVE ODMAZDE NEMAČKOG VERMAHTA

Društvo Grad

U kragujevačkim Šumaricama, kraj  Spomenika streljanim đacima i profesorima (V/3)  sutra (ponedeljak) će biti organizovan tradicionalni Veliki školski čas, komemorativna manifestacija kojom se evociraju uspomene na nekoliko hiljada nedužnih žitelja centra Šumadije koje su vojnici nemačkog Vermahta, uz pomoć Ljotićevaca, na šumaričkim padinama streljali 21. oktoba 1941. godine.

Sa Velikog školskog časa, na kojem će sutra biti izveden muzičko-scenski program, odnosno poema “Pouke iz šume”,  autora Aleksandra Šurbatovića, decenijama unazad domaćoj i medjunarodnoj  javnosti šalje se poruka mira: „Da se Šumarice više nikada i nigde ne ponove“, pošto se radi o jednom od najvećih ratnih zločina nad civilnim stanovništvom, ne samo u Srbiji i na Balkanu, nego i znatno šire.

 Velikom školskom času u Šumaricama prisustvovaće veliki broj gostiju i zvanica iz zemlje i inostranstva, među kojima i predstavnici državnih i gradskih institucija  i  ustanova, te diplomatskog kora i gradova pobratima Kragujevca sa prostora bivše Jugoslavije i iz Evrope.   Vence na  Spomenik streljanim djacima i profesorima sutra  će položiti  delegacije Prve kragujevačke gimnazije (čiji su učenici i nastavnici streljani na tom mestu 21. okrtobra 1941.), Vlade  i Vojske Srbije, kragujevačke gradske uprave i drugih organizacija, ustanova i institucija. Velikom školskom času prethodiće, takodje već tradiocionalni moleban kragujevačkim novomučenicima, koji će, kraj Spomenika kragujevačkim novomučenicima, služiti vladika Jovan sa sveštensvom Šumadijske eparhije  SPC.

Uoči Velikog školskog časa, u Muzeju “21. oktobar”, u Šumaricama,  u noći izmedju nedelje i ponedeljka biće tradicionalno Bdenje, dok je danas,  posle podne, u Prvoj kragjjevačkoj gimnaziji održana Komomorativmna akademija, na kojoj je iznova odata pošta sgreljanim učenicima I profesorima te škole.

Podsetimo i ovom prilikom da je nacistička odmazda nad žiteljima Kragujevca i okoline, zbog prethodne zajedničkog četničko-partizanskog napada na gornjomilanovačkom drumu u kojem je poginulo deset, a ranjeno 26 nemačkih vojnika, počela 19. oktobra 1941., u selima, danas prigradskim naseljima Ilićevo, Maršić i Grošnica, u kojima je toga dana ubijeno više od 400  ljudi, i u kojima je juče organizovana komemorativna manifestacija pod nazivom “Tri oktobra Juče  su, u naselju Bagremar,  položeni venci kraj Spomenika stradalim Srbima (komunistima) i Jevrejima, koji su streljani  20. oktobra 1941.

  Istovremeno su, s obzirom da je sticajem istorijskih okolnosti,  Kragujevac od  Nemaca oslobododje 21. oktobra (1944,) ovde s u danas položeni venci i cveće na spomenicima stradalih oslobodilaca: partizana i Crvenoarmejaca. Pošta je, medjutim, danas odata i žrtvama posleratnog revolucinarnog terora kojima je, još  pre 20-tak godine,naspram „Gromovića ulaza“ u nekadašnji Vojnotehnički zavod (posleratnu Zastavu), podignuto odgovarajuće spomen obeležje. 

                                                                                             

Tagovi:

2 komentara

  1. Kragujevačku tragediju izazvali su komunisti koji su iz zasjede pobili njemacku patroli, a zatim ih mrtve masakrirali otsjecanjem njihovih polnih organa i stavljanjem u usta!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.