ŠESTORICA TURSKIH DRŽAVLJANA RADILO „NA CRNO“ NA GRADILIŠTU STANOVA ZA PRIPADNIKE SNAGA BEZBEDNOSTI

Društvo Ekonomija

Inspektori rada Ministarstva za rada su tokom 55 kontrola u petak našli „radnike na crno“ na gradilištima stanova za pripadnike snaga bezbednosti Kragujevcu, Kraljevu, Nišu, Vranju, Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici i Beogradu

Iz Ministarstva rada saopšteno je da je nadzor obavljen „kako bi se utvrdilo da li se tokom vrućine poslodavci pridržavaju pravila i radnicima omogućavaju smenski rad i česte pauze“.

  • Nadzorima su obuhvaćena 202 lica zatečena na radu, od kojih su 20 lica na radu „na crno“, od kojih su sedam državljani Turske, zatečeni u Vranju.
  • Za šestoricu državljana Turske koji su zatečeni na gradilištu u Kragujevcu nisu predate na uvid radne dozvole, iako su ta lica izjavila da ih imaju – navodi se u saopštenju.

Na osnovu propisa o bezbednosti i zaštiti zdravlja na radu doneto je devet rešenja s nalozima za otklanjanje nedostataka i sedam rešenja o zabrani rada.

U oblasti radnih odnosa doneto je pet „naloga na zapisnike“ i podneto 12 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, od kojih pet u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu i sedam u oblasti radnih odnosa.

U Sremskoj Mitrovici je izvršeno osam nadzora, kojima je obuhvaćeno 26 radnika, od kojih pet „na crno“.

U oblasti bezbednosti i zdravlja na radu je doneto jedno rešenje sa naloženim merama za otklanjanje utvrđenih nedostataka, kao i jedno rešenje o zabrani rada.

Zahteva je podneto pet, od kojih su dva u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu i tri u oblasti radnih odnosa.

Ministar Zoran Đorđević naložio je Inspekciji rada da nastavi vanredni nadzor da bi se „briga o zdravlju zaposlenih podigla na najveći mogući nivo“ i omogućio rad u skladu sa zakonom, piše u saopštenju.

Fotografija: arhivski snimak sa obilaska gradilišta u izbornoj kampanji
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.