SINDIKALCI KRUŠIKA U PONEDELJAK NAJAVLJUJU ŠTRAJK I OBAVEŠTAVAJU JAVNOST O SITUACIJI U FABRICI

Društvo Ekonomija

Radnici Krušika ni danas, uprkos najavi poslovodstva, nisu dobili prvi deo zarade, odnosno akontaciju za prošli mesec, koja je uobičajeno trebalo da im bude isplaćena sredinom februara.  Zbog kašnjenja akontacije i ukupne situacije u Krušiku koju već mesecima karakterišu veliki dugovi i gubici ,te  teška besparica, besposlica i armija prekobrojnih radnika, rukovodstva sva četiri fabrička reprezentativna sindikata –  Samostalnog, UGS  Nezavisnost, Sloge  i ASNS – u ponedeljak ujutro će, kao što su list DANAS i Glas Šumadije  već i najavili, da odu u posetu generalnom direktoru fabrike Vladanu Lukiću.

Sindikalci Krušika u posetu Lukiću planiraju da povedu i predstavnike svojih beogradskih centrala, sa kojima će nešto docnije, kako navode, da najave štrajk upozorenja zaposlenih u tom preduzeću, te da,  na konferenciji za medije, obaveste javnost o trenutnoj situaciji u toj valjevskoj fabrici i položaju zaposlenih u njoj.

  • Sekretarica generalnog direktora fabrike upravo nas je obavestila da će plate da nam budu isplaćene u utorak. Ostaje da vidimo da li će i šta da nam bude isplaćeno u utorak, a mi ćemo, bez obzira na to obećanje, u ponedeljak da najavimo štrajk upozorenja i da se obratimo javnosti,rekli su nam danas našem  predstavnici zaposlenih u Krušiku.

Ističu da će u ponedelja, na konferenciji za štampu, javnosi da predoče da su gubici Krušika premašili 50 miliona dolara, da ugovora o prodaji proizvoda te fabrike nema, da poslovanje preduzeća opterećuje i veliki broj partijski zapošljenih radnika, kao da zaposleni zahtevaju da rade i da od svog rada žive. U ponedeljak bi, kako saznajemo, trebalo da bude održana i sednica fabričkog Nadzornog odbora koji će, ukoliko sednica bude održana,  takodje da razmaatra aktuelnu proizvodno-poslovno-finansijsku situaciju u fabric

 Radnicima Krušika inače,  po prvi put u minulih 16 godina, nisu  na vreme isplaćene akontacije plata za prethodni mesec. Sagovornici našeg lista tvrde da na jednom od fabričkih računa, koji je u funkciji,  ima tek oko 700.000 dinara, što nije dovoljno ni za isplatu sedam inženjerskih zarada, a kamoli za plate oko 3.200 radnika koliko ih je  što za stalno, što na odredjeno angažovano u preduzeću.

Podsećaju da je poslednji put isplata zarada u Krušiku kasnila 2004., nakon čega su radnici ušli u upravnu zgradu i tadašnjeg generalnog direktora fabrike Radivoja Milutinovića Beku, kako tvrde, i bukvalno izbacili iz kabineta. Trenutna situacija je, ipak, ističu mnogo gora nego te 2004., jer je dug fabrike, prema saznanjima predstavnika zaposlenih, , usled čega su dobavljači prestali da isporučuju repromaterijal  i opremu(barut, raketna goriva, alate…), što za posledici uma sve težu besposlicu.

Pored povlašćenog statusa privatnih trovaca bliskih državnom vrhu, pre svega firme GIM koja se dovodi u vezu sa Brankom Stefanovićem, ocem ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića i kompanije Slobodana Tešića, koji su Krušikove proizvode kupovali po ili čak i ispod proizvodne cene,  tu fabriku na ivicu kolapsa doveo je, prema zvtdnni sindikalaca, ali I uzbunjivača leksandra Obradovićća, i enormni višak  radnika, nastao partijskim zapošljavanjem članova Srpske napredne stranke iz  Uba, Lajkovca I Mionice, što je područje koje politički kontroliše predsednik Izvršnog odbora SNS-a Darko Glišić, ali i iz drugih gradova i krajeva  Srbije, iz Bajine Bašte i Niša, na primer.

  • Prema važećim zakonskim propisima, fabrika može na odredjeno vreme da angažuje do deset odsto od ukupnog broja stalno zaposlenih. Krušik ima oko 1.200 stalno zaposlenih, pa je, da je poštovan zakon, mogao da ima najviše 120 angažovanih “ugovoraca”, a ne više od 2.000 koliko ih je, posredstvom Glišića, u vreme dok je Krušikom direktorovao Mladen Petković, dovedeno u fabriku, navode u Krušiku.

Podsećaju da su menadžment i Nadzorni odbor fabrike  nedavno predlagali da izmedju 1.200 i 1.400 prekobrojnih bude otpušteno odmah, ili uz socijalni program.  Predlog o trenutnom otpuštanju nije dobio podršku vlasti, dok sindikati nisu pristali na socijalni program koji, kako je praksa širom Srbije pokazala, omogućava da najkvalitetniji radnici i stručnjaci napuste preduzeća.

OTVARANJE NOVE KAPISLANE BEZ VUČIĆA?

 U Krušiku je, prema dojučerAašnjim najavama, za  subotu, 22. februara, bila zakazana svečanost povodom obeležavanja  81. godino postojanja i rada fabrike, I tom prilikom je u fabričkom trebalo da pude puštena u rad nova Kapislana, čija izgradnja je počelajoš 2015., i u čiju gradnju i opremanje je, prema informacijama iz valjevske fabrike, umesto prvobitno predvidjenih 1,6,  uloženo izmedju tri i četiri miliona evra. Otvaranju Kapislane trebalo je, pored ostalih, kako je najavljivano, da prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je, 2015., zajedno sa tadašnjim direktorom Krušika,  Mladenom Petković, položio kamen teneljac za njenu izgradnju.

Otvaranje nove Kapislane, saznajemo,  odloženo je za početak marta, navodno zbog subotnjih Zadušnica.  Sindikalci Krušika ne veruju više da će Vučić da dodje na otvaranje nove Kapislane.

  • Da je situacija u Krušiku bolja, došao bi sigurno da se slika. Ovako će, najverovatnije, da nas zaobidje u širokom luku, smatraju sindikalci.
Piše: Zoran Radovanović
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.