SINDIKAT INSTRUMENTALIZOVAN

Ekonomija

Povodom štrajka u fabrici „Zastava oružje“ vojni analitičar Aleksandar Radić, gostujući na N1 ocenio je da je direktor fabrike (Milojko Brzaković) „u ovom trenutku izložen jednom strašnom pritisku i izgleda da neke snage žele promenu kadrovske politike“.

– Mislim da je u ovom trenutku uspostavljen poseban odnos na relaciji Ministarstvo odbrane – vojna industrija. Postavljeni su novi članovi nadzornih odbora koje u vojnim fabrikama čine tri oficira, što ranije nije bio slučaj. Stvorena je konstrukcija kojom se pokušava centralizovati vođenje fabrika. Da li je to u skladu sa propisima, da li je korisno, to je otvorena tema. Upravo u kontekstu novog zakona, koji kaže da će se formirati Asocijacija odbrambene industrije Srbije. Nije, međutim, jasno na koji način bi to trebalo da funkcioniše… To stvara klimu u kojoj, ako imate jakog pojedinca, on će da se nametne kao uslovni lider.

Radić kaže da, ukoliko se ode na sajt Agencije za privredne registre, jasno se vidi izveštaj. Navodi i da su dugovi koji postoje, nasleđeni su iz prošlosti, a “ zakon mora nasleđenu situaciju da dovede u prihvatljive okvire“:

  • Ovog trenutka stvorena je jedna ružna slika o situaciji u Kragujevcu, a „Zastava oružje“ je nešto što bismo mi Srbi morali da doživljavamo kao važan nacionalni resurs, sa dugom tradicijom. Proizvodnja pešadijskog naoružanja kod nas je nešto što bi po svaku cenu moralo da se održi. Država mora da štiti svoj interes kada je reč o odbrambenoj proizvodnji. I kada se tu otvori pitanje – ko bi mogao da učestvuje sa kapitalom, postoji zaštitna klauzula navedena u zakonu – da 49 posto, upravljačkih prava mora da ima država Srbija, ali ni jedan pojedinačni vlasnik ne možed da pređe 15 posto.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.