Sindikat Nezavisnost pozvao upravu FCA da ispuni zahteve štrajkača iz Fijat plastika

Društvo Ekonomija

Sindikat „Nezavisnost“ u kragujevačkoj fabrici Fijat Krajsler automobili Srbija (FCA) pozvao je danas rukovodstvo te kompanije da ispuni zahteve radnika iz sestrinske fabrike Fijat plastik i da „ne sputava“ proizvodnju zbog svoje „loše procene“.

Sekretar „Nezavisnosti“ u FCA Igor Andjić je rekao agenciji Beta da menadžment radnicima fabrike Fijat plastik treba da isplati ono što traže, kako ne bi rizikovao zaustavljanje proizvodnje automobila i ugrozio zarade oko 2.000 radnika u FCA u Kragujevcu.

„Svaki neradni dan fabrike automobila znači automatski manju platu, koja je ionako umanjena zbog malog broja radnih dana u ovoj godini i Kolektivnog ugovora, donetog na štetu naših radnika“, kazao je Andjić.

U sindikatu „Nezavisnost“ navode da radnici ne žele da iz svog džepa plaćaju „zastoj za koji je kriv menadžment“.

Andjić je rekao da menadžment pravi, kao i 2017. godine kada je bio veliki štrajk u FCA, „pogrešnu procenu“ i zbog „par hiljada dinara“ nanosi štetu i radnicima i fabrici.

Prema njegovim rečima, sindikat „Nezavisnost“ u FCA podržava radnike iz Fijat plastika koji su od juče u generalnom štrajku zbog smanjenja plata, kojim su „kažnjeni“ pošto nisu prihvatili Kolektivni ugovor sa poslodavcem.

Andjić je rekao da se u sindikatu slažu sa ocenom radnika Fijat plastika da je ponudjeni Kolektivni ugovor, koji su odbili da potpišu, neustavan i nezakonit, jer ukida pravo na štrajk.

On je rekao da je, s druge strane, takav Kolektivni ugovor u FCA pristao da potpiše reprezentativni Samostalni sindikat, a da ga prethodno niko nije video.

Sindikat „Nezavisnost“ je na zahtev velikog broja radnika u FCA tražio od menadžmenta da dobije ugovor na uvid, ali se ispostavilo da je ugovor „velika tajna“.

Sindikat „Nezavisnost“ je zato pre nedelju dana podneo prijavu inspekciji rada, ali ona nije reagovala.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.