SINDIKATI: UGROŽENO ZDRAVLJA

Društvo Ekonomija

Ako je suditi prema poslednjim  sindikalnim informacijama, zaposleni u pojedinim pogonima kompanije Fijat Krajsler automobili Srbiji, te  firmi Fijat plastik koja posluje u okviru FCA Srbija danima već „rade u potpuno neregularnim uslovima“, zbog čega „najozbiljnije razmišljaju da preduzmu zakonom  dozvoljene sindikalne mere“.

  • Cele prošle i u prvoj polovini ove nedelje radimo u pregrejanom proizvodnom pogonu. Iako smo još prošle godine upozorili poslovodstvo da su uslovi rada, zbog viskoh temperatura u letnjim mesecima, nepodnošljivi, do sada ništa nije preduuzeto da se zaposlenima, u tom periodu godine, omogući da rade u koliko – toliko regularnim uslovima. Naprotiv, situacija je, kako se čini, sve gora, a danas (sreda)  ćemo u pregrejanim pogonima da radimo čitavih devet sati, pošto nadoknađujemo izgubljenu proizvodnju iz prošle nedelje, kada smo imali dva neradna dana,  rekao je našem listu potpredsednik Sindikata u Fijat plastiku Zoran Miljković.

Pojašnjava, pritom, da je, prema pravilniku o zdravlju i bezbednosti radnika na radu, najviša dozvoljena dnevna temperatura u proizvodnom pogonu 28 stepeni Celzijusovih, dok ona u Fijat plastiku poslenjih dana, tvrdi,  uveliko premašuje 30 stepeni. Kako leto praktično tek počinje, to će zaposleni u Plastiku, prema Miljkovićevim rečima,  tek da budu ugroženi od viskoh temperatura, posebno u julu, za kada se najavljuju još više temperature od dosadašnji, i kada će u Fijatu, kako je predvidjeno, da bude organizovana dvonedeljna proizvodnja automobila.

  • Moraćemo, ukoliko se nešto uskoro ne promeni, da reagujemo, odnosno da se obratimo svim nadležnim državnim organima, kako bismo  sačuvali zdravlje radnika. Istovremeno ćemo da podsetimo poslovodstvo FCA Srbija, koje je nadležno i za našu fabriku, da radnici, prema  Zakonu o radu, imaju  pravo da odbiju radne zadatke, ukoliko im je zdravlje na radnom mestu ugroženo. Nadamo se da to toga neće da dođe, ali je naša obaveza da blagovremeno skrenemo pažnju i na tu mogućnost, kaže Miljković, napominjući da ga kolege iz  Fijatove fabrike automobila obaveštavaju da situacija ni u njihovim pogonima, posebno u „Karoseriji“, zbog pregrevanja robota za punktovanje, nije nimalo bolja.

Poverenik UGS „Nezavisnost“ u FCA Srbija  Zoran Stanić  potvrđuje da visoke temperature u „Karoseriji“, ali i „Montaži“ fabrike automobila otežavaju rad i ugrožavaju zdravlje zaposlenih, te da poslovodstvo još uvek ništa ne preduzima.

  • Radnici u „Montaži“ žalili su se da ne mogu da rade zbog vrućine i tražili su od menadžera da im im obezbede normalne uslove rada. Nadležni iz Sektora za bezbednost i zaštitu na radu jesu došli, ali su temperaturu, umesto na montažnoj traci, izmerili kod ulaznih vrata, ispod ventilatora, i otišli. Na traci je i dalje kao u rerni. Neverovatno, ali istinito,  navodi Stanić.
DO SADA PROIZVEDENO OKO 23.000 VOZILA

Vlada Srbije saglasila se sa zahtevom kompanije FCA Srbija da zaposeni u toj fabrici, počev od 17. juna, na plaćenim odustvima, pored zakonom predvidjenih 45, mogu do kraja godine da budu i dodatnih 87 dana, koji im se plaćaju sa 65 odsto od redovne plate.

Ovomesečna proizvodnja u kragujevačkom Fijatu biće, kako saznajemo, okončana u petak, 21. juna. Proizvodne i montažne trake ponovo treba da budu pokrenute 1.jula i radiće,prema sadašnjim najavama,  u prve dve nedelje tog meseca. Fijatova fabrika u Kragujevcu, potom, neće da radi od sredine jula do 22. avgusta, kada se završava tradicionalni tronedeljni kolektivni godišnji odmor („feragosto“)  u svim Fijatovim fabrikama širom sveta.

Od početka godine do sada, u kragujevačkom Fijatu proizvedeno je, prema nešto slobonijoj proceni, izmedju 22.000 i 23.000 aut omobila.

Piše: Zoran Radovanović
Fotografija: Fonet

 

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *