SKC – Filmske projekcije i ekološke tribine na Letnjoj sceni

Društvo Kultura

I dok traju leto i korona kragujevački Studentski kulturni centar brani čast i održava iskru kulturnih i umetničkih dešavanja u našem gradu. Uz, naravno, sve obavezne i propisane mere bezbednosti i distance na njihovoj Letnjoj sceni odvijaju se filmske projekcije. Direktorka SKC-a Ivana Maraš Jovanović za drugu polovinu avgusta najavljuje dva nova, letnja filsmka hita.

Sledećeg utorka, 18. avgusta na Letnjoj sceni SKC-a biće emitovan film „Ti imaš noć” reditelja Ivana Salatića. U pitanju je drama (crnogorsko-srpko-katarske koprodukcije) koja je svoju premijeru imala pre dve godine na Filmskom festivalu u Veneciji gde je pobrao uspešne kritike. Takođe, film „Ti imaš noć” dobio je Glavnu nagradu Festivala autorskog filma 2018. godine „Aleksandar Saša Petrović”.

Nakon što kompanija za koju radi bankrotira, a ona ostaje bez posla na brodu, Sanja shvata da nema gde da se vrati osim kući iz koje je otišla. Kao i mnogi drugi radnici koji ostaju bez posla, i njen život se nalazi na velikoj prekretnici. Ovaj film bavi se mikrokosmosom u predgrađu današnje Evrope, životima ljudi koji su došli do ivice i sada bi trebalo da pronađu snagu za novi početak, najavljuju dramu „Ti imaš noć” organizatori iz SKC-a.

Nedelju dana kasnije, takođe u utorak (standardan dan za filmske projekcije u SKC-u), 25. avgusta na Letnjoj sceni biće prikazan svetski filmski hit (francusko-japanska koprodukcija) „Vizija” rediteljke Naomi Kavase u kojoj glavnu ulogu tumači proslavljena filmska diva Žilijet Binoš. Radnja ove drame odvija se oko potrage za mističnom, lekovitom biljkom koja po drevnom japanskom predanju leči egzistencijalni bol. Obe projekcije počinju u 21 sat a ulaz je slobodan.

Već sutradan, u sredu, 26. avgusta (takođe na Letnjoj sceni) biće održana prva u nizu ekoloških tribina koju SKC realizuje u saradnji sa Ekološkim udruženjem sa našeg PMF-a „Doktor Mladen Karaman”.

– U pitanju je samo prva u nizu tribina o ekologiji pod nazivom „Odnos čoveka i životne sredine”. Ciklusom ovih tribina i predavanja želimo da ostvarimo dva cilja, prvi da podignemo svest i novo informisanosti u našoj sredini kada je u pitanju ekologija a drugi je da afirmišemo rad ekoloških društava, udruženja, zajednica… i time damo i naš doprinos u očuvanju životne sredine, najavljuje Nenad Glišić, urednik književnih i tribinskih programa SKC-a, dodajući da je i ekologija jedna od oblasti društvenog delovanja i angažmana kojom će se ubuduće baviti u „govornim programima” našeg Studentskog kulturnog centra uz psihologiju, sociologiju i filozofiju.

Takođe, Glišić naglašava da na ovaj način, održavanjem ciklusa tribina o ekološkim pitanjima uz pomoć članova Udruženja „Doktor Mladen Karaman” nastavljaju saradnju sa organizacijama i udruženjima koja rada i postoje u okviru kragujevačkog Univerziteta što je takođe jedna od osnovnih misija SKC-a.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.