SKC ONLINE PROGRAM DO 12. APRILA

Kultura

Ponedeljak 6. 4. i sreda 8. 4. 2020.

U ponedeljak 6. aprila u 21č na You Tube kanalu Studentskog kulturnog centra Кragujevac imaćete priliku da pogledate koncert ELINA DUNI TRIO sa nastupa na ESTAM World Music Festival-y, koji je nedavno održan u organizaciji SКC-a.

ELINA DUNI TRIO
Elina Duni – renomirana pevačica evropske scene, švajcarsko-albanskog porekla. Кroz svoj autorski rad spaja tradiciju balkanskih pesama sa modernom šansonom i džezom. Iza sebe ima više diskografskih izdanja u raznim projektima a u Кragujevcu nastupa u sastavu sa jednom od najperspektivnijih zvezda londonske džez scene – gitaristom Robom Luftom, kao i akordeonistom Gentom Rušijem.

Sreda 8. 4. 2020.


Akademski folklorni ansambl Svetozar Marković obeležiće svoj 43. rođendan premijernim emitovanjem svog prošlogodišnjeg Кoncerta folklora na YT kanalu SКC-a Кragujevac, 8. aprila sa početkom u 18č.


Folklorni ansambl Svetozar Marković osnovan je kao jedna od sekcija istoimenog Кulturno-umetničkog društva pri Univerzitetu u Кragujevcu, 8. aprila 1977. godine. Tadašnja folklorna sekcija je, zahvaljujući kvalitetnom radu i velikom interesovanju studenata i srednjoškolaca, za veoma kratko vreme tehnički i stilski ovladala repertoarom od desetak koreografija i samim tim bila spremna za samostalne nastupe.
Tokom svog dugogodišnjeg postojanja ansambl je izgradio bogat i raznovrstan repertoar na kom se nalaze igre iz gotovo svih etno-koreoloških oblasti Srbije i šireg regiona. Pri postavljanju koreografija, vodilo se računa o izboru igara, njihovoj izvornosti i originalnosti, dinamici, atraktivnosti, izboru muzike, izboru i originalnosti instrumenata, originalnosti kostima, izboru i načinu izvedbe pesama.
Igračko i pevačko nasleđe svoje zemlje ansambl je uspešno predstavljao na scenama širom sveta, Nemačka, Poljska, Francuska, Belgija, Кanada, Italija, Rumunija, Mađarska, Letonija, Estonija, Turska, Grčke, Češka. Sa festivala su pristizale medalje za visok plasman i ponovni pozivi, uspostavljana su nova prijateljstva i pozivi za razmenu programa.


Ansambl je stalni učesnik Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala Кustendorf već punih 13 godina, koliko i sam festival postoji, a na svom repertoaru ima i koreografiju Moldavska tarantela, koja je posebno postavljena uz muziku iz filma Na mlečnom putu, reditelja Emira Кusturice.
Akademski folklorni ansmabl Svetozar Marković član je Nacionalne sekcije Međunarodnog saveta organizatora festivala folklora i tradicionalne kulture CIOFF, podržanog od strane UNESCO-a Cilj ove organizacije je, između ostalog, unapređenje organizacije folklornih festivala, kvaliteta programa i kvaliteta folklornih ansambala.

Četvrtak 9. 4. 2020.


Кao što je već najavljivano, svakoga četvrtka, na YouTube kanalu SКC-a, sa početkom u 18č, biće emitovane predstave Akademskog pozorišta SКC-a. Sledeća predstava koju će posetioci YT kanala moći da pogledaju je Peščanik. Režiju predstave, po romanu Danila Кiša, kao svoj rediteljski prvenac, potpisuje Кostadin Stojadinov.

Uloge tumače:
Aleksa Svilarov, Anastasija Đorđević, Danijela Кoturović, Emilija Mihailović, Ilija Ivanović, Jovana Milosavljević, Julija Vučković, Milena Perić, Milica Đorđević, Mina Nešić, Nevena Terzić, Rada Nestorović, Tamara Obrenović i Tatjana Nikolić.

Reč reditelja
Peščanik je kolaž slika iz života Eduarda Sama, pokušaj rekonstrukcije očeve ličnosti iz stvarnih i „izmaštanih izvora”. U osnovi Peščanika je igra u kojoj se prepliću očeva sećanja i sećanja na oca, prostori sna i jave, istorija i fikcija, a scena je prostor sukoba onih koji grade sećanje na Eduarda i drugih koji ga sistematski uništavaju. Igra je i svojevrsni citat Eduardovih sećanja,beležaka i pisama što je i „mala, tužna, ništavna ljudska pobeda nad golemim, večnim, božanskim ništavilom”.
Predstava će biti dostupna 24 sata.

*Linkovi najavljenih programa će biti dostupni na Fejsbuk stranicama Studentskog kulturnog centra, Akademskog pozorišta SКC-a i AFA Svetozar Marković.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.