Skupština slobodne Srbije: Vlast opravdava fašistički čin uništavanja umetničkih dela u „Staroj kapetaniji“

Politika

Skupština slobodne Srbije najoštrije osuđuje jučerašnje saopštenje Ministarstva kulture i informisanja kojim se suštinski opravdava, a u najmanju ruku relativizuje fašistički čin uništavanja umetničkih dela u zemunskoj Umetničkoj galeriji “Stara kapetanija”.

U ovom verovatno najsramotnijem saopštenju od kada kada u Srbiji postoji organizovana briga o državi – izjednačavaju se maskirani vandali sa stvaraocima koji su svojim delima iskazali stav o jednom vremenu.

Umesto da bespogovorno osudi nasilnike, Ministarstvo je iskoristilo priliku da se obračuna sa političkim i ideološkim protivnicima i zapravo dovede u pitanje Ustavom garantovanu slobodu umetničkog izražavanja.

Skupština slobodne Srbije snažno podržava umetnike i umetničke slobode i sa gnušanjem osuđuje svaki politički nasrtaj na njih; za nas je sloboda umetničkog izražavanja civilizacijsko dostignuće, a svaki napad na nju ima pečat najretrogradnijih ideologija, koje su ovu zemlju i ceo svet u crno zavili nekoliko puta u istoriji.

Skupština slobodne Srbije smatra da ovo saopštenje predstavlja još jedan dokaz da je vlast u Srbiji ubedljivo najodgovornija za atmosferu straha i nasilja u društvu i da predstavlja inspiratora zločinačkih akcija poput ove u Staroj kapetaniji.

Iako je privođenje grupe maloletnika za koje se sumnja da su uništili izložbu u Zemunu dobra vest, jasno je da policija snosi veliku odgovornost zbog toga što nije sprečila ovaj čin.

Policijska stanica se, naime, nalazi u neposrednoj blizini galerije, a autori izložbe su prethodno prijavili pretnje koje su dobijali; no, i pored toga, bezbednost ni njima ni posetiocima izložbe nije osigurana.

Skupština slobodne Srbije smatra da javnost ne sme biti zadovoljna privođenjem maloletnika i da nadležne institucije moraju saznati ko je bio njihov nalogodavac i organizator. Svi oni moraju biti adekvatno i primerno kažnjeni.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.