SLOGA PLANIRA ŠTRAJK ZBOG NEIZVESNOG STATUSA RADNIKA ZAVODA

Društvo

Granski sindikat zdravstva i socijalne zaštite „Sloga“ razmatra da od ponedeljka, 17. juna, pokrene štrajk zbog krajnje neizvesnog statusa više od 200 zaposlenih i njihovih porodica, ali i pacijenata Zastava zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika Kragujevac. Iz sindikata navode da pravnici, ekonomisti i bivša direktorka zavoda nisu poslali APR-u završne račune za 2015., 2016. i 2017. godinu. Januara ove godine ostavljeno je tri meseca da se to ispravi, što se nije odradilo i nakon toga se od 31. marta 2019. godine ušlo u prinudnu likvidaciju zavoda.

„Sloga“ zahteva i traži od nadležnih, posebno od Ministarstva zdravlja, policije i pravosuđa da hitno reaguju i ispitaju – kako je uopšte moglo da dođe do takve situacije.

  • Da li je to zbog neznanja, nemara, neodgovornosti ili nečije svesne namere da se prikriju prethodna loša poslovanja i nenamensko trošenje novca, a zatim da se Zavod ugasi ili njegova imovina privatizuje? Hoće li najzad neko da odgovara za nezakonito poslovanje ili će nadležne institucije da ćute i dopuštaju otvorenu pljačku države, pitaju iz sindikata.

Ističu da je potpuno neverovatno da je prethodna direktorka bez ikakve odgovornosti otišla u penziju, a da je novi direktor, urolog, koji je došao iz bolnice Kragujevac bez zasnivanja radnog odnosa – već šest meseci na funkciji, da je poslat da ispravi završne račune, a da to nije uradio.

  • S pravom se pitamo, da li je novi direktor stručan za to radno mesto kad nije mogao da sagleda situaciju, ili je došao namerno kao ‘likvidator’ uspešnog kolektiva koji godišnje obavi više stotina hiljada pregleda primarne i specifične zdravstvene zaštite, piše u saopštenju.

Postupak prinudne likvidacije pokrenula je Agencija za privredne registre 29. maja, a rok je 60 dana. Razlog za likvidaciju ZZZZR-a je nepodnošenje završnog računa za 2015, 2016. i 2017. godinu, a taj nedostatak nije otklonjen iako je bio ostavljen rok od 90 dana.

Članica Gradskog veća za zdravstvo i socijalna pitanja Gordana Damjanović je izjavila juče da se likvidacioni postupak ne može prekinuti. Najavila je da će Dom zdravlja pre gašenja ZZZZR-a preuzeti zaposlene i postaće praktično ogranak Doma zdravlja u Kragujevcu. Saopštila je da je upućen dopis Ministarstvu zdravlja pa će se konačna sudbina zaposlenih u Zastavinoj ambulanti znati do kraja ove nedelje.

Na pitanje kako je moguće da se nije znalo da poslovodstvo ne podnosi završni račun, pošto je direktor Zavoda dr Antonio Dimitrovski do izbora na tu funkciju bio odbornik Srpske napredne stranke, Damnjanović je odgovorila da je to „političko pitanje“.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.