SMOTRA „MERMER I ZVUCI“ POMERA OTVARANJE

Kultura

Smotra umetnosti „Mermer i zvuci“ odložila je otvaranje koje je koncertom Darka Rundeka trebalo da se održi u nedelju, 19 jula, na Otvorenoj sceni u parku Bukovičke banje u Aranđelovcu.

Prema rečima Katarine Perović, direktorke Smotre, do odlaganja početka Smotre došlo je zbog aktuelne epidemiološke situacije. Biće pomereno, zbog zaštite gledalaca i učesnika, održavanje koncerata i književnih susreta.

Izložba eksponata keramike nastale na Simpozijumu „Svet keramike“ održaće se po planu u paviljonu „Knjaz Miloš“ a u galeriji „Alek Đonović“ održaće se izložba slika.

Istovremeno, vajari i keramičari, radiće prema utvrđenom programu u  ateljeima i radionicama Smotre koji se nalaze u neposrednoj blizini.

Smotra umetnosti, koja se održava od davne 1965 godine, ostavila je neizbrisive tragove na polju, nekada jugoslovenske a sada srpske kulturne baštine. Krenula je sa vajarskim programom „Beli Venčac“, u okviru koga su ovde gostovali i od mermera sa Venčaca stvarali izuzetno vredna dela najznačajniji svetski vajari iza kojih je ostalo 270 skulptura.

Oko sto ovih skulptura izloženo je u jedinstvenoj galeriji na otvorenom, u parku Bukovičke banje, po gradu i ovdašnjim firmama ali najveći deo je na prostorima bivše Jugoslavije i gradovima širom sveta.

Dve godine kasnije Smotra  obuhvata sve kulturne žanrove. Ovde su gostovala najznačajnija svetska imena muzike, glume, slikarstva, književnosti…Konačan oblik ova manifestacija dobija 1974 godine kada kreće i  jedinstveni Simpozijum „Svet keramike“.

Fotografija: Smotra
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.