Snimak predstave „I konje ubijaju zar ne” pobedila na Joakimfestu, obe nagrade makedonskim predstavama

Društvo Kultura

Žiri 16. Međunarodnog pozorišnog festivala JOAKIMFEST u sastavu rediteljka i koreografkinja Nada Kokotović (Hrvatska), predsednica žirija, glumica Jasmina Dimitrijević (Srbija) i pesnikinja  Radmila Petrović (Srbija)  saopštava:

Gran-Pri za najbolju predstavu u celini dodeljuje se predstavi „I konje ubijaju, zar ne?” Narodnog pozorišta iz Bitolja, Severna Makedonija, za neusiljeno, moderno iščitavanje dela Horasa Mekoja. To je suptilno i dramatično prevođenje plesnog zadatka aktera koji zalogom svog života pokušavaju spasiti golu egzistenciju u metaforu ratova, razaranja i gradnje porušenih mostova. Budućnost je otvorena. Moramo se nadati boljem. Predstava „I konje ubijaju, zar ne?” je snažan pozorišni čin koji probija filmsko platno i dolazi do gledaoca u svojoj punoj istinitosti.

Specijalna nagrada grada Kragujevca dodeljuje se Marjanu Nećaku za izuzetan muzički koncept u predstavi „Samo glas” Makedonskog narodnog pozorišta iz Skoplja, Severna Makedonija. „Samo glas” očarao nas je muzikom koja je razigrana, produžena ruka dubokog glasa otuđenosti. Ovo je retko delo u kojem je muzika punopravni partner i glumcu i tekstu i režiji i scenografiji i filmu. Dominantni partner.

 Sve odluke su donete jednoglasno.

Foto: NU Narodno pozorište Bitolj i Makedonsko narodo pozorište Skoplje
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.