Spot o Rio Tintu koji RTS nije hteo da emituje (VIDEO)

Društvo

Organizacija Kreni-promeni organizovala je protest ispred RTS-a zbog toga što javni servis nije prikazao reklamu o Rio Tintu i iskopavanju litijuma u dolini Jadra.

Spot su, kako navode, finansirali građani, a glavni protagonisti su glumci Viktor Savić i Jelena Stupljanin.

Kreni – promeni ocenjuje da je to što spot nije emitovan očigledno kršenje prava na slobodu izražavanja. Radio-televizija Srbije saopštila je da spot protiv kompanije Rio Tinto nije emitovan na RTS jer uz oglasnu poruku nije dostavljena oglasna deklaracija, kako je predviđeno Zakonom o oglašavanju.

Glumci Jelena Stupljanin i Viktor Savić koji su učestvovali u snimanju reklame protiv Rio Tinta rekli su u za N1 da „ovo nije politička borba“. „Mnogo je važno da mi svi shvatimo da ovo nije politička borba, ovo je iznad politike. Ovo je kao kad reprezentacija igra – nije bitno da li navijaš za Zvezdu ili Partizan„, kaže Savić. Stupljanin je dodala da je podneta tužba protiv RTS.

Tagovi:

4 komentara

  1. Pa, ruku na srce, dosta glup filmić. Što, naravno, ne znači da navijam za Rio Tinto. Neka Rio Tinto pokaže neko mesto na svetu gde su napravili rudnik i neka nezavisna ekipa za snimanje snimi situaciju tamo i razgovor sa meštanima. Bez toga, svaka čast za njihovu časnu reč, nema kako da im verujemo.

  2. Kada bi mogli iz rio tinta da nam pokazu makar jedno mesto na svetu gde su usrecili narod…. a ne par pojedinaca

  3. Neću iz poštovanja prema „Milutincu“ kakav je filmić. Na bazi svega što su dosada rekli „ekolozi“ su zapravo antiglobalisti. Oni jednostavno nežele strane investitore u Srbiji. Druga ekipa je bivša vlast i povezani mefiji koja koristi celu priču za napad na aktuelnu vlast.Iako su oni zapravo i doveli rio tinto. Dosad je jedina ozbiljna analiza rudnika bila u Novoj Ekonomiji i definitivno ima otvorenih pitanja ali o njima treba na ozbiljan način a halabukom, uvredama i pretnjama. Tako rade demagozi a ne ozbiljni ljudi. Ono što je dobro da će analizi utjecaja na okolinu dati makdimalna važnost.

    1. ne postoji na svetu rudnik sa jalovinom koji je usrecio narod, pogotovo ako je rec o rudnoj jalovini koja se akumulira u bazenima sa branama.. nema tih para koji mogu vratiti izgubljeno, jos su nam samo vazduh i zemlja ostali, potoci i recice lagano u cevi… ovo je nas dom jedan jedini na svetu, posle nemamo kud… vreme je da nam se probudi svest jer kad izgubimo zdravlje, cesto nam ti isti novci nece biti dovoljni da nam se vrati zdravlje i zivot…ako neko ne veruje u ovo neka ode u Bor i Majdanpek da se uveri sta nas ceka, ali mislim i gore,obzirom na intezitet iskopavanja jadarita i njegovog procesinga…apsolutno me ne zanima politika da se razumemo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.