SRPSKI MATEMATIČKI KONGRES NA PMF-U

Društvo

Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Kragujevcu, tačnije, Institut za matematiku i informatiku organizatori su 14. Srpskog matematičkog kongresa (14 SMAK). Reč je o najvećem naučnom događaju međunarodnog karaktera u 2018. godini u Srbiji, otvoren za sve oblasti matematike i računarskih nauka.

Srpski matematički kongres će u Kragujevcu okupiti preko 300 matematičara iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Albanije, Austrije, Mađarske, Italije, Poljske, Češke, Bugarske, Rumunije, Grčke, Turske, Engleske, Škotske, Finske, Španije, Francuske, Nemačke, Belgije, Rusije, Ukrajine, Irana, Indije, Tajlanda, Kanade, Kine, SAD, Brazila, Kolumbije i Australije.

Ceremonija otvaranja 14. Srpskog matematičkog kongresa biće održana u sredu (16. maj) u Hotelu Kragujevac od 11 do 11 i 45 časova.

Prvi Jugoslovenski kongres matematičara održan je 1949. godine i održava se svake četvrte po uzoru na Svetski kongres matematičara. Glavni organizator je Društvo matematičara Srbije i oni su ove godine odlučili da Prirodno-matematički fakultet bude domaćin.

Zanimljivo je da se na Svetskom matematičkom kongresu, koji se ove godine održava u Brazilu, dodeljuje Filcova nagrada, što je ekvivalent Nobelovoj nagradi. Pravilo je da nagradu može da dobije samo matematičar mlađi od 40 godina. Po uzoru na tu tradiciju, Srpski matematički kongres takođe dodeljuje nagradu matematičaru mlađem od 40 godina i koji je u zadnjih 10 godina veći deo vremena boravio u Srbiji. Nakon dodele nagrade, pobednik drži plenarno predavanje u trajanju od 45 minuta.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.