SSP Kragujevac: Prezaduženi grad ima nerealan rebalans budžeta

Politika

Predlog odluke o izmeni Odluke o budžetu grada Kragujevc za 2020. godinu je tehnički je dobro urađen, ali je sa aspekta ostvarenja nerealan, ocenjuju u Inicijativnom odboru Stranke slobode i pravde u Kragujevcu. 

  • Imajući u vidu realizaciju budžeta za 2019. godinu sa potpunom sigurnošću, mi iz Stranke slobode i pravde, tvrdimo da su prihodi i primanja nerealno iskazani i da će  realizacija biti za skoro milijardu manja. Podesećamo da je i usvojen budžet za 2020. godinu bio nerealan i u funkciji predizborne kampanje, a imao je za cilj da pokaže lažnu sliku u gradskoj kasi. Podsetićemo da grad po osnovu kredita duguje blizu 3 milijarde dinara i da će uskoro povući tranšu u visini od 840 miliona dinara. Kada se na to doda dug prema Energetici i EPS-u dolazimo do duga od oko 6 milijardi. Iz navedenog možemo da donesemo zaključak da je grad Kragujevac veooma zadužen.

Za Stranku slobode i pravde „ebalans budžeta je samo potvrda izuzetno loše investicione aktivnosti“.

  • Možemo slobodno reći da građani Kragujevca ne mogu u narednoj godini da očekuju ništa osim tavorenja i daljeg propadanja grada. Svedoci smo da se ulice rade bez ivičnjaka i kanalizacije, odnosno da budemo precizni, bez projekta, a naravno u cilju nedavne  predizborne kampanje. To će imati za posledicu brzo propadanje tih ulica, a na nekima smo samo posle par dana videli da je se asfalt podigao. Napominjemo i da se planirani iznos u predlogu o izmeni Odluke o budžetu koji se odnosi na prihode od poreza na zarade neće realizovati u punom iznosu, iako je umanjen za 103 miliona u odnosu na usvojenu Odluku o budžetu. To je pokazatelj da danas imamo veći broj nezaposlenih što izaziva veliku brigu, taj negativan trend će se na žalost nastaviti i u budućnosti, a zbog celokupne situacije i nečinjenja u prethodnom periodu.
  • Nerealno su planirani i prihodi od poreza na imovinu u iznosu od 1,044 milijarde dinara. Najveća zamerka je ta da nema kvalitetnih investicija u infrastrukturu, investicija u opremanje radnih zona, a imajući u vidu ogroman kapacitet parcele koja je pripadala Strnim žitima. Da su sredstva bila usmerena u industrijske zone danas bismo imali daleko veći broj zaposlenih, a analogno tome i veći prihod po osnovu poreza na zarade.

 U kragujevačkom odboru Stranke slobode i pravde smatraju da je nova gradska vlast, bez obzira što je promenjen gradonačelnik, vlast kontinuiteta. Predlažu gašenja Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj i vraćanje tih poslova Odeljenju za poljoprivredu. Postavljaju pitanje „šta se uradilo sa odmaralištem na Kopaoniku i kada ćete planirati sredstva za njegovu rekonstrukciju?“ Šta je sa autobuskom stanicom? Podsećaju da je Program za podsticaj preduzetništva davao odlične rezultate. Ali da rekonstrukcija vrtića „Bambi“ još uvek nije završena.

Tagovi:

3 komentara

  1. Inicijativni odbor stranke slobode i pravde je bivsi g17 plus koji je doveo pravo iz karantina radomira nikolica na vlast, ne znam sta se bune sada

    1. To je tačno Dragoše. Ovi likovi iz SSP su direktni krivci za karantinski dolazak na vlas naprednjaka u KG 2014 godine. Jekić, Turković i ostali iz G17 kompanije su tada bili Radomirove podguzne muve a danas glume opoziciju. Jadno i žalosno. Dobro je što ih je narod pročitao pa njihove prevare više ne prolaze.

  2. Izgleda da Đilas nije baš dobro obavešten čim ima posla sa likovima kao što su Jekić i Turković. Ako su mogli da prodaju Verka 2014 godine, prodaće i njega. Naprednjaci treba samo da im ponude dobru cifru (ili neko atraktivno mesto u državnom aparatu), i oni će odmah „prodati veru za večeru“. Ako Đilas u to ne veruje nek pita Radomira Nikolića. On ih je tada i „kupio“ za male pare.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.