SSP upozorava ekološka bomba na domak centra grada

Društvo Grad Politika

U ovom trenutku, Kragujevac je četvrti grad po veličini u zemlji, prepoznatljiv po fabrici FIAT i brojnim „komponentašima” ali i kao kulturni, obrazovni i medicinski centar. Uprkos velikom odlivu stanovništva iz zemlje, Kragujevac je i dalje grad u koji se građani doseljavaju.

Kako je rastao, grad je „prerastao” infrastrukturna rešenja koja su bila svrsishodna u vremenima kada se  uspostavljao kao industrijski centar centralne Srbije. Između ostalog, takav je slučaj i sa gradskom deponijom. Gradska deponija se nalazi se u naselju Jovanovac na samo tri kilometra od centra grada. Nekada ravnica, danas je brdo smeća visoko 40 metara, površine od 15ha.

Kao takva predstavlja pretnju za bezbednost i zdravlje ljudi. U poslednjoj deceniji tendencija širenja grada je takva da se brojne značajne institucije grade ili su već sagrađene u blizini gradske deponije. Tako se nedaleko od deponije nalazi Rektorat kragujevačkog Univerziteta, dva fakulteta i Druga kragujevačka gimnazija, hitna pomoć, umetnička galerija – legat Nikole Koke Jankovića, zatim Palata pravde, Elektrošumadija i Šumadija sajam, a na 100 metara od deponije je i Data centar, koji nema samo lokalni, već i nacionalni značaj.

U neposrednoj blizini deponije nalazi se objekat fabrike Yan Feng u izgradnji, a u širem krugu od 500m još dve fabrike. Takođe odmah uz deponiju nalazi se naselje u kome žive ljudi.

Problem deponije je ozbiljan i zahteva takav pristup. Nedopustivo je da se takva ekološka bomba nalazi na mestu kome gravitira toliko ljudi. Problem deponije mora biti rešen tako što će se pronaći drugo mesto za odlaganje otpada, koje nije naseljeno, a gde će se otpad odlagati u skladu sa najvišim ekološkim standardima, tako da se ne ugrožava životna sredina, bezbednost i zdravlje ljudi.

Postojeća deponija mora se pretvoriti u bezbednu i estetski prihvatljivu celinu, što zahteva ozbiljne radove na drenaži i na izvlačenju zapaljivih gasova iz nje. Ti gasovi mogu da se koriste kao energenti.

Mi, članovi Gradskog odbora Stranke slobode i pravde Kragujevac duboko smo svesni činjenice da rešenje ovog problema zahteva velika finansijska sredstva, ali smo mišljenja da bezbednost i zdravlje građana Kragujevca nemaju cenu. Zato je rešenje problema Gradske deponije jedna od tačaka našeg plana za bolji Kragujevac.

Nama je jasno da lokalna vlast nema snage da se izbori sa ovim problemom, ali ovom prilikom želimo da ukažemo na nešto u šta smo se na poziv građana lično uverili. Kamioni za odvoženje smeća sa deponije izlaze prljavi i da na točkovima raznose smeće po okolini, a onda ono završava u dvorištima kuća i okolnih objekata. Molimo da se točkovi kamiona operu na izlazu deponije. Voda nije skupa.

Mi svakako spremni čekamo trenutak da se prihvatimo posla i imamo plan za ovaj grad. Može Kragujevac!

Gradski odbor Stranke slobode i pravde, Kragujevac

Tagovi:

2 komentara

  1. Nesanitarnu deponiju u Jovanovcu (ili smetlište) je trebalo odavno zatvoriti. Ona ne ispunjava zakonske uslove za odlaganje otpada i predstavlja veliku opasnost za životnu sredinu i zdravlje građana. Problem odlaganja otpada je nekako uvek bio u drugom planu svih dosadašnjih graskih vlasti i vreme je da se on konačno reši. Nije tu u pitanju samo nedostatak finansijskih sredstava već i apsolutno nepoznavanje problematike upravljanja komunalnim otpadom. Zakonska regulativa u Republici Srbiji je po ovom pitanju vrlo jasna i precizna ali se ne poštuje (ne iz namere već iz neznanja). Republički inspekcijski organi već godinama gledaju kroz prste lokalnim vlastima (svuda u Srbiji) ne mareći za sve veće zagađenje životne sredine i ugrožavanje zdravlja građana. Po pitanju zaštite životne sredine Srbija je crna tačka na karti Evrope.

  2. Koliko znam deponija je još pre 30 godina trebalo da se izmesti uizmeđu Kormana i Bukurovca ali meštani nisu dali. Možda bi se mogao iskoristiti neki napušteni kamenolom u okolini.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.