SSP: Vlada i Krizni štab izgubili kompas

Politika

Stranka Slobode i pravde (SSP) ocenila je danas da je Vlada Srbije, poništavanjem odluke republičkog Kriznog štaba za suzbijanje epidemije korona virusa o obaveznom nošenju maski, „priznala da je izgubila kompas u borbi sa pandemijom“.

SSP je u saopštenju tražila od Kriznog štaba da „bez odlaganja“ dostavi javnosti spisak sa tipovima maski, proizvodjačima i trgovcima za koje država garantuje da su efikasni u sprečavanju širenja korona virusa.

Prema njihovoj oceni, ukoliko je odluka Kriznog štaba da se maske moraju nositi u zatvorenom, ili i na otvorenom prostoru, onda je neophodno jasno da se navede i koje maske štite gradjane jer, kako su naveli, na tržistu ima na stotine različitih tipova maski „sumnjivog porekla sa potpuno nejasnim tehničkim karakteristikama“.

  • Da li su hirurške maske za jednokratnu upotrebu koje se bez deklaracije po apotekama prodaju za 12-15 dinara iste one maske koje su proletos prodavane za 120 dinara po komadu, i da li su one efikasne? Da li pamučne maske zadovoljavaju epidemiološke kriterijume, pitali su iz te stranke.

Dodali su da Krizni štab treba da odgovori i na pitanje „da li su maske koje se prodaju pod oznakom N 95 zaista prave maske tog tipa ili samo na njih liče i služe za bogaćenje ljudi bliskih režimu koji ih uvoze i prodaju“.

Krizni štab je danas doneo odluku da se maske nose na otvorenom, a potom je Vlada pojasnila da je reč samo o preporuci.

Piše: Beta
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.