SSS Kragujevca osporava odredbe Zakona o platama u državnim organima i javnim službama

Društvo Ekonomija

Savez samostalnih sindikata Kragujevca objavio je danas da je Ustavnom sudu Srbije uputio inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti odredaba člana 4. Zakona o platama u državnim organima i javnim službama.

Sindikat tvrdi da regres za godišnji odmor i „topli obrok“ nisu uključeni u koeficijent.

„Inicijativu smo pokrenuli na zahtev Sindikalne organizacije gradskih uprava grada Kragujevca i odnosi se na oko 450.000 zaposlenih u ovim oblastima“, navedeno je u saopštenju sindikata.

Sindikat navodi da su sporne zakonske odredbe, po kojima je odredjeno da koeficijent izražava „složenost poslova, odgovornost, uslove rada i stručnu spremu“, kao i da sadrži i „dodatak na ime naknade za ishranu u toku rada i regresa za korišćenje godišnjeg odmora“.

Dodaje se da su pravni stručnjaci, koje je angažovao sindikat, „nesumnjivo dokazali“ da regres za godišnji odmor i naknada za ishranu tokom rada, nisu uključeni u koeficijent.

Kako je navedeno, nijednim aktom se ne reguliše visina regresa za godišnji odmor i naknada za ishranu tokom rada, dok su druge naknade utvrdjene, pa se zaključuje da ove naknade i ne postoje.

U sindikatu su ocenili da sporne zakonske odredbe nisu u saglasnosti sa članovima 23, 60. i 194. Ustava Srbije i Konvencijom broj 131. Medjunarodne organizacije rada o utvrdjivanju minimalnih plata.

„Svrha ove inicijative je da se i zaposlenima u državnim organima i javnim službama obezbedi pravo na regres za godišnji odmor i naknada za ishranu tokom rada, koji su navodno sadržani u koeficijentima za obračun zarada“, saopštio je sindikat.

Objašnjavaju da ukoliko bi sporna davanja bila uključena u koeficijent, bez definisanja njihovog iznosa, tada radnik ne bi znao kolika je njegova naknada za rad, odnosno ne bi znao da li je ona pravična, što je suprotno ustavu.

Sindikat je ocenio da se tako krši i član 118. Zakona o radu, čime su zaposleni u ovim oblastima diskriminisani.

Činjenica je, kako je navedeno, da zaposlenima, kojima se isplaćuje minimalna zarada, ona nije uvećana za regres za godišnji odmor i naknadu za ishranu tokom rada, što je kršenje Zakona o radu, konvencije 131. Medjunarodne organizacije rada.

Sindikat je predložio Ustavnom sudu, da donese odluku, kojom bi se navedeni zakon proglasio suprotnim ustavu.

Tagovi:

1 komentar

  1. Znate li koliko bi ih kostalo da plate svakom ovo sto trazite? Ustavni sud nece nikda da donese tu odluku. Znaju i oni to sve.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.