STAVLJANJE PLASMANA ZASTAVINOG ORUŽJA POD KONTROLU TRGOVACA BLISKIM DRŽAVNOM I VRHU SNS-a?

Istraživanje

Nedelju dana uoči zvanične primopredaje dužnosti izmedju dosadašnjog (pukovnika Milojka Brzakovića) i novoizabranog generalnog direktora Zastave oružja Mladena Petkovića ni bolje upućeni u ovu problematiku,a kamoli šira jabnost, ne mogu  da proniku u suštine te promene na čelu najstarijeg industrijskog preduzeća na Balkanu i najznačajnije fabrike oružja u Srbiji i šire.

    Nadležni za tu promenu, fabrički Nadzorni odbor, odnosno Ministarstvo odbrane koje je postavilo  aktuelni NO u Zastavi oružje, o rečenoj promeni mudro ćute. Odlazeći direktor Brzaković još uvek tim povodom ne sme ništa da kaže, dok njegov naslednik na direktorskoj funkciji Mladen Petković ,ne  krije zdovoljstvo novim nameštenjem. “Čast mi je da budem na čelu fabrike koja je nedavno obeležila 165 godina postojanja i rada, i koja je sa svojim proizvodima prisutna na svim kontinentima”, rekao je, izmedju ostalog, našem listu Mladen Peković, koji je do sada bio direktor vojne fabrike “Krujšik” iz Valjeva.

     Iako Brzakoviću narednog meseca ističe četvoogodišnji mandat na čelu Zastave oružja, poznavaocima aktuelne situacije u toj  fabrici nije do kraja jadno zašto mu taj mandate nije produžen. Ma šta, naime, o njegovom angažmanu i radu tvrdili njegovi kritičari iz Nadzornog odbora i fabričkog Sindikata, oficijelni podaci pokazuju da je Brzaković  u minule četiri godinu uspeo da realizaciju, odnosno proizvodnju i plasman Zastavinog oružja sa 28 miliona dolara u 2014. ,poveća na 56. miliona dolara, koliko “teži” ovogodišnji izvoz, dok plan plasmana za narednu godinu “teži” svih 80 miliona dolara.

      Fabrika je u minulom četvorodgodišnjem periodu iz sopstvenih sredstava investirala oko 15 miliona evra u nabavku nove proizvodne opreme i kupovinu Zastava kovačnice, najbitnijeg dobavljača Zastave pružja, čime je Kovačnica, s obzirom da je bila u bankrotu, spašena od izvesne likvidacije. Najstatrija i najveća fabrika otkovaka na Balkanu je, nakon što ju je kupila kragujebačka fabrika, oružja, ponovo, nakon više decenija, vraćena u grupaciju domaće vojne industryije. Brzakoviću je na kupovini Kovačnive, koja se polako, ali siguirno vraća na starze stare slave, čestitao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić…

 

        Za nagradu je  od države čiji je Vučić predsednik dobio “šut kartu”. Zašto pouzdano se ne zna, kao što se pouzdano ne zna ni zbog čega je u Kragujevac iz “Kruišika” doveden Mladen Petković, za kojeg provladini mediji tvrde da je uspešno rukovodio valjevskim preduzećem. Ako je zaista tako, onda nije jasno ni zašto nije nastavio da unapredjuje “Krušik”, takodje jednu u od najznačajnijih fabrika Odrambene industrije Srbije.

    Kako promena na čelu Zastave oružja, na osnovu predočenih podataka i činjenica, ne deluje nikako logično, i kako je ta smena obavijena velom tajnovitosti, to, onda, ostavlja širok prostor za različita tumačenja tog kadrovskog poteza iza kojeg stoji Vlada Srbije, tačnije njeno Ministarsrvo odbrane. Medju tim tumačenjima najčeše se pominje ono vezano za ime pomoćnika minitra odbrane Nenada Miloradovića koji je,kako se čuje, još od početka 2016. kad je – mimo znanja tadašnjeg ministra odbrane Zorana Djordjevića, postavio aktuelni Nadzorni odbor u Zastavi oružju – nastoji da na mesto generalnog direktora te fabrike dovede svog brata od tetke Aleksandra Miladinovića, hapšenog, inače i uzgred, zbog nasilja u porodici i napada na službeno lice.

     Miladinović je od skora izvršni direktor, što je druga po važnosti funkcija u kragujevačkoj fabric, koja će mu, smatraju upućeni, nakon smene smene Brzakovića i postavljenja Mladena  Petkovića koji ne poznaje proizvodno-poslovne tokove u Zastavi oružju, i koji ne žiivi u Kragujevcu, već u Beogradu, omogućiti da faktički rukovodi preduzećem, pod kontrolom brata, to jest pomoćnika ministra odbrane  Nenada Miloradovića.

     Pored ovoga, Brzaković je sa aktuelnim Nadzornim odborom i onim(a) koji su ga postavili u poslednje vreme bio u sukobu i zbog plasmana Zastavinog oružja u Americi. Dosadašnji direktor je smatrao da se Zastavino lovačko – sportsko oružje u Americi, poisredstvom američke kompanije Centrury arms, pdodaje ispod cene. Ugovor sa tim američki partnerom prekinut je pre godinu dana, a Zastava je nedavno, na inicijativu Brzakovića i u saradnji sa  tamošnjih biznismena, u Čikagu osnovala kompaniju Zastava arms USA, koja bi trebalo da postane eksluzivni prodavac zastavinog oružja u Americi, sa čime se Nadzorni odbor nikako nije slagao.

    Na kraju -ne i najnneajvažnije, naprotiv – u medijima se upravo pojavila informacija BIRNA- o tome da je “Krušik” lane, u vreme direktorovanja Mladena Petkovića, kupcima iz Saudijske Aranije minobacačke mine i dalekometne rakete prodavao posredstvom oca ministra policije Nebojše Stefanovića – Branka  Stefanovića. Stefanović senior, prema medijskim navodima, oružje u poslednje vreme prodaje preko kompanije GIM u vlasništvu Gorana Todorovića koja je, nakon decenijskih, mahom neuspešnih pokušaja da ozbiljnije udje u oružarski biznis, u poslednjih nekoliko godina postala jedan od najznačajnijih trgovaca oružjem u Srbiji. Podaci pokazuju i da je GIM imao povlašćeni pološaj u “Krušiku”, od kojeg je pojedine proizvode, mine,na primer, kupovao znantno jefitinije, nego državni prodavac oružja Jugoimport SDPR.

    Ovde se s ovim u vezi sve glasnije špekuliše da je Mladen Petković, istaknutiji  kadar Srpske napredne stranje, inače, u Kragujevac najverovatnije poslat kako bi trgovci oružjem bliski samom vrhu naprednjačke vlasti stavili pod potpunu kontrolu i plasman Zastavinog pešadijskog naoružanja, te lovačko –sportskog i oružja za ličnu odbranu, koje je na svetskom oržarskom tržištu znatno cenjeniji i skuplji proizvod od municije. Da li je zaista tako, doznaće se relativno brzo.  

 

Piše: Zoran Radovanović

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *