STEFANOVIĆ: NASTAVLJAM DA DEMONSTRIRAM; NISAM NIKOGA DISKRIMINISAO NA RASNOJ I VERSKOJ OSNOVI

Društvo
  • Nikada nisam, i nikada ne bih nikoga vredjao i diskriminisao na rasnoj, verskoj ili nacionalnoj  osnovi.  Pobornik sam gradjansko – liberalne orijentacije i decenijama unazad borim se za poštovanje  ljudskih i gradjanskih prava.  Slobodan sam čovek i gradjanin i hoću to i da ostanem. Otuda nikako ne razumem izjavu načelnice Policijske uprave u Kragujevcu Jasmine Rajković, koja je najavila da će protiv mene da bude podneta prijava zbog sumnje da sam počinio krivično delo rasna i druga diskrimanicaija, rekao je danas za Glas Šumadije Kragujevčanin Slobodan Boba Stefanović koji je, prošle subote uveče, nakom šestog po redu protesta gradjana žitelja centra Šumadije protiv režima Alreksandra Vućića,  uhapšen u centru grada, zbog toga što je te večeri, tokom protestne šetnje gradskim ulicama  i na Djačkom trgu nosio maketu vešala, sa obešenim penzionerom, uz poruke Vučiću „vrći pare…“ (od otetih penzija – prim. Z.R.)) i „Smrt fašizmu.“

Stefanović je demantovao i navode iz pisane izjave načelnica PU Kragujevac Jasmine Rajković , koja je ustvrdila “da su netačne tvrdnje da je Stefanoviću, koji je po nalogu tužioca doveden u prostorije te policijske uprave, bilo zabranjeno da se javi porodici ili bilo kome”.

  • Odgovorno tvrdim da mi nisu dozvolili da se, nakon privodjenja u policijsku stanicu, javim porodici ili bilo kome drugom. Kako sam, uostalom, i mogao da se javim  bilo kome kad mi je, odmah po privodjenju oduzet mobilni telofon.  Interesentno je da načelnica  Rajković , u svojoj pisanoj izjavi, ništa ne kaže kako sam u subotu uveče priveden u policijsku stanici, i na koji način sam sutradan ujutro pušten. Činjenica je, naime, da sam u subotu uveče priveden i sutradan ujutro pušten, bez i  jednoj jedinog papira. Dotična gospodja tvrdi i da ja u subotu uveče nisam bio uhapšen, iako su me cele te noći , gde god sam bio, čuvala dvojica policajaca, Šta je to, onda, ako nije hapšenje, ističe Stefanović.

Njegov sin Nikola (Stefanović)  takodje tvrdi da je Slobodanu bilo zabranjeno da se javi bilo kome, te da porodica u subotu uveče satima nije znala šta se sa njim desilo. Porodica je, prema njegovim rečima, o nestanku saznala od prijatelja koji je bio sa njime i video delove makete od stiropora koji su virili iz crvenog pežao, na osnovu čega je zaključio da je verovatno uhapšen.

  • Više od dva sata nismo imali nikakve informacije o njemu, jer mu je, ispostavilo se, bilo zabranjeno da se javi porodici i advokatu, na šta po zakonu ima pravo. Ja sam, kad sam pretpostavio gde je, razgovarao sa policajcima i pitao ih o čemu se radi, ali mi nisu rekli zbog čega je zadržan, rekao je novinarima Nikola Stefanović

Advokat Uroš Ćeterović, koji zastupa Slobodana  Stefanovića, za Glas Šumadije kaže da njegov klijent do sada nije dobio nikakav papir ni o privodjenju, ni o puštanju iz Kliničkog centra, gde je, u noći izmedju subote i nedelje, primio terapiju zbog visokog krvnog pritiska, osim što mu je izdata potvrda o oduzetoj maketi  vešala, koju je nosio na subotnjem protest u Kragujevcu,

  • Čekamo, dakle, da vidimo da li će da bude pokrenuta istraga. Ukoliko bude, moramo da vidimo za šta terete  Stefanovića. Ne bih da komentarišem najavu prijave protiv njega zbog rasne i druge diskriminacije, ali, prema mom sudu, policija i tužilaštvo nemaju predmet u ovom slučaju, kazao je Ćeterović.

Slobodan  Stefanović poručio je  da ga prošlonedeljno hapšenje nije uplašilo, te da će nastaviti da demonstrira na kragujevačkim ulicama protiv režima Aleksandra Vučićai narednih subota.

  • Jedino ako mi Vučić vrati pare, pa se pomirimo, šegači se trenutno najpoznatiji Kragujevčanin.

Piše: Zoran Radovanović

 

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *