Stranaka slobode i pravde – Definisati uslove za fer i poštene izbore

Politika

Predsedništvo Stranke slobode i pravde, održano danas u Beogradu, konstatovalo je da je Vučić skraćenjem mandata Vlade na jednu trećinu i najavom vanrednih izbora potvrdio da Skupština i Vlada Srbije nemaju legitimitet i da je bojkot kao prvi korak u demontaži režima u potpunosti uspeo.

U skladu sa Planom za smenu ove nestručne, bahate i kriminalizovane vlasti,  sledeći korak jeste definisanje uslova za fer i poštene izbore, čiju primenu će garantovati Evropski parlament. Stranka slobode i pravde smatra da je za slobodne izbore naophodno da se obezbedi: 

1. Sloboda medija, sa težištem na tome da javni servisi, RTS i RTV, počnu da vrše svoju funkciju. To ne znači da je  zahtev da opozicija „uđe na RTS”, već da na javni servis uđe istina. Za to je neophodno da javni servisi počnu da informišu građane o svim važnim društvenim pitanjima. Neophodno je da na RTS-u ljudi čuju ne samo mišljenja nestranackih ličnosti naklonjenih vlasti, nego i onih koji vlast kritikuju. Neophodno je i da se obezbedi jednaka zastupljenost vlasti i opozicije u svim emisijama informativnog programa. Neophodno je da i RTS i RTV počnu da inflrmišu građane na bazi ovih principa što pre, a najkasnije devet meseci pre raspisivanja izbora.

2. Kontrola predizbornog, kao i izbornog procesa. Da bi do toga došlo neophodno je da se formira ministarstvo za sprovođenje izbora, čiji je posao da obezbedi građanima da slobodno biraju i spreči krađu glasova, a o čijem će se formiranju dogovoriti svi politički akteri u dijalogu uz posredstvo Evropskog parlamenta.

3. Razdvoje predsednički i republički, od  pokrajnskih, beogradskih i lokalnih izbora, koji se takođe moraju ponovo održati. 

U skladu sa uverenjem da samo zajedno možemo pobediti režim koji je ugrozio zdravlje ljudi, zemlju doveo na ivicu ekonomskog kolapsa i uništio demokratiju nastavićemo dogovor sa našim partnerima i svima koji su protiv Vučićevog režima u cilju definisanja svih potrebnih uslova za fer i poštene izbore na kojima ćemo smeniti režim koji nam svima krade život.

1 komentar

  1. A kako mislite gospodo iz opozicije da sprovedete svoje planove? Nema ni kritične mase u narodu, a nema ni dovoljno političke pameti kod opozicionih prvaka da bi se obezbedili traženi uslovi. Naprednjaci su već osam godina na vlasti i nema naznaka da im rejting pada. Meni ovi opozicioni zahtevi više liče na „priču radi priče“. Opozicija kao nešto radi, a u stvari zna da je nemoćna i da nema uporište u biračkom telu. Biračko telo se ne stvara preko noći. Vučić na tome radi već godinama i teško da će se raspoloženje i opredeljenje onih koji izlaze na izbore (a i onih koji ne izlaze) brzo promeniti. A to je ključ za pobedu. Ili možda ja nešto ne vidim pa će se desiti neko čudo? Možda neko iz opozicije prizove u pomoć parapsihologiju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.