„STRUČNJACI“ SU „PREVIDELI“ DA JE ZA DVE RAMPE POTREBNO NOVO SOFTVERSKO REŠENJE, A ONO NIJE JEFTINO

Društvo Grad

Poznato je da sam u više navrata, kao šef Odborničke grupe “Šumadijska regija- Pokret slobodnih građana”, na skupštinskim zasedanjima kritikovao gradsku vlast zbog lošeg upravljanja komunalnim sistemima. Naravno u vezi s tim iznosio sam i primedbe na rad JKP Šumadija Kragujevac čija transformacija u vidu objedinjavanja komunalnih preduzeća nije donela ništa dobro. Podsećam da je Odbornička grupa ŠR-PSG bila protiv gašenja četiri komunalne firme i prenosa njihovih delatnosti pod okrilje JKP Šumadija Kragujevac, smatrajući da gradska vlast želi takvim postupkom da pripremi tajkunsku privatizaciju tog preduzeća, sa lakim plenom u vidu ogromne imovine Kragujevčana i da će veliki broj radnika bespotrebno ostati bez posla.
U tom kontekstu i vidim jedinu ovogodišnju „investiciju“ gradske vlasti – renoviranje javnog parkinga kod robne kuće “Beograd”. Jednostavno je trebalo skinuti staru podlogu, zameniti dotrajale vodovodno- kanalizacione instalacije i presvući novom podlogom. “Stručnjaci” su zamislili jednu novinu, da po novom projektu budu dve rampe, ulaznu i izlaznu, i da tako olakšaju korisnicima upotrebu ovog parkirališta. To bi bila dobra i korisna stvar, ali izgleda da je nešto, kao po običaju, zapelo, jer neko nije predvideo da je potrebno novo softversko rešenje, da ono nije jeftino, naprotiv, da se mora organizovati javna nabavka, i da možda cena prevazilazi procenjenu i projektovanu vrednost investicije. Moram da izrazim sumnju, poučen prethodnim iskustvima, da ovo možda i nije slučajno, već da se radi o namernom “propustu” kako bi ova investicija koštala više i da se na taj način deo novca prelije u neku privatnu firmu za softversko rešenje ovog problema. Kako god, umesto da svečano otvaranje renoviranog parkirališta bude za Dan grada, mi i posle 20 dana nemamo funkcionalno parkiralište, što prouzrokuje strahovite gužve u samom centru grada.
Ono sto našem gradu treba je moderno resenje u vidu više montažnih višespratnih garaža, naravno i jedan ili više ozbiljnih projekata podzemnih garaža. Nažalost, aktuelna gradska vlast pokazuje da nije kadra da običan parking presvuče novim slojem asfalta, a kamoli da konstruktivno i dugotrajno reši ozbiljan problem parkiranja u Kragujevcu. Siguran sam da bi sposobniji menadžerski tim na čelu Gradske uprave mogao bez većih problema da reši ovo katastrofalno stanje. Ljudi koji danas vode grad Kragujevac, čini mi se nisu u stanju da ni ovaj projekat “presvlačenja” postojećeg javnog parkinga dovedu do finalizacije i da ćemo dobiti samo još jednu javnu površinu za parking koju ćemo plaćati SMS porukama, po oprobanom naprednjačkom maniru.
Ne smem ni da zamislim kako bi aktuelna gradska vlast pristupila rešavanju mnogo ozbiljnijih poduhvata, kao što su: aranžman sa “Fijatom” i izgradnje zaobilaznice, završetak auto-puta, eliktrifikacija železnice, problem deponije, poboljšanje socijalno-ekonomske situacije u gradu…
Mi se u Šumadijskoj regiji i Pokretu slobodnih građana ozbiljno i svakodnevno bavimo ovim i drugim pitanjima bitnim za život građana Kragujevca. Formiramo timove, pišemo predloge i nacrte rešenja, trazimo pomoć od stručnih i iskusnih profesionalaca iz svih oblasti.

Sve naše snage ulažemo u nalaženje rešenja i izradu plana za podizanje Kragujevca i Šumadije. Nemamo vremena za populizam i ostavićemo drugima da uređuju parkove, farbaju klackalice, podižu ograde i kose igrališta. Ostavicemo drugima da hvale Aleksandra Vučića ne bi li njih umesto Radomira Nikolića postavio da dodatno urušavaju i devastiraju grad.
Pokret slobodnih građana i Šumadijska regija će okupljati ljude i organizacije koje će raditi na ponovnom uspostavljanju lokalne samouprave i obnovi grada, kako bi se zauzeo lidersku poziciju koja mu po nacionalnom značaju pripada.

Piše: Bojan Stojadinović
autor je šef Odborničke grupe “Šumadijska regija-Pokret slobodnih građana“

Fotografija: fb Dejan Dulenac Milenković

Tagovi:

1 komentar

  1. Stojadinoviću, gde si bio da pišeš populističke tekstove kada je bio problem sa GAS-om? A, da. U njihovim kancelarijama. Jadan je grad sa ovakvom opozicijom koja radi za vlast.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.