STUDENTI – BRANITELJI I BRANITELJKE

Društvo

Program „Branitelji i braniteljke manjinskih prava u Srbiji“ održan je u Kragujevcu u periodu od 26. novembra do 1. decembra, u organizaciji Instituta za evropske poslove uz podršku Ambasade SAD u Srbiji.

Program je obuhvatao trening koji se sastojao iz predavanja, radionica, poseta Zaštitiniku građana Kragujevca, Višem sudu u Kragujevcu, diskusuje učesnika i učesnica sa predavačima, stručnjacima iz ove oblasti, predstavnicima državnog i civilnog sektora o značaju zaštite prava manjina i njihovoj primeni u praksi. Trening je obuhvatao pet radnih dana i podeljen je u četiri oblasti: Razumevanje ljudskih prava, Jesmo li svi ravnopravni, Institucionalna zaštita manjinskih prava u Srbiji i Žrtve kršenja ljudskih prava.

Cilj treninga i obuke je da omogući bolje razumevanje ljudskih i manjinskih prava i usvajanje mehanizama za zaštitu i zastupanje oštećenih.

Ovaj program u organizaciji Instituta za evropske poslove uz podršku Ambasade SAD u Srbiji je konkretno namenjen diplomiranim pravnicima, studentima prava i postdiplomskih studija pravnih fakulteta, kao i mladim advokatima ili društveno aktivnim osobama.

Sama tema ovog programa je od neprocenjivog značaja za mlade osobe, imajući u vidu da se bavljenjem navedenom temom unapređuje formiranje sistema vrednosti kod mladih osoba, tako  što, između ostalog, povećava nivo tolerancije, razumevanja, međusobnog uvažavanja i solidarnosti. Dodao bih da dolazim iz multietničke sredine, što je još jedan razlog zašto mislim da ovaj program dosta pomaže u daljem unapređivanju znanja iz ove oblasti.

Ovaj program omogućava da se podigne svest kod nas pravnika o manjinskim pravima i da nam približi svakodnevne probleme sa kojima se suočavaju. Ono što je karakteristično jeste da postoji pravni okvir koji pokriva i štiti njihova prava, samo je problem u implementaciji istih u praksi. Takođe šta mogu dodati vezano za manjinska prava jeste i nedovoljna informisanost tih ljudi da protumače i primene zakonske odredbe u svoju korist.

Stanje manjinskih prava u Republici Srbiji i dalje nije na zavidnom nivou, ali smatram da je ostvaren određeni napredak, najviše zahvaljujući međunarodnim i nevladinim organizacijama koje kroz svoje delovanje promovišu mnoge univerzalne vrednosti, između ostalog i manjinska prava, utičući time i na rad državnih organa nadležnim za unapređenje stanja manjinskih prava. Dakle, trenutna situacija je bolja nego što je to bio slučaj prethodnih godina ali smatram da ostvareni napredak nije dovoljan i da se treba nastaviti sa unapređenjem stanja manjina, pogotovo onih najosetljivijih. Trenutni pravni okvir je na zadovoljavajućem nivou ali implementacija zaostaje, mada treba težiti za što većom usklađenošću sa regulativom Evropske Unije.

Na ovom programu učesnik je bio Aleksandar Danilović iz Berana diplomirani pravnik i student master studija na Fakultetu bezbednosti u Beogradu.

Student kragujevačkog Pravnog fakulteta Novak Dosen kaze da je ovo bila izvanredna prilika da buduci pravnici prosire svoje znanje iz oblasti manjinskih prava:

  • Dosta smo imali praktičnih vezbi koje nemamo na fakultetu, posetili smo Visi sud i gradskog ombudsmana, imali smo radionoce gde smo proucavali konkretne slucajeve iz prakse. Takodđe, nakon predavanja koja traju ceo dan, uvece smo imali forum teatar gde smo kroz glumu ucili kako da razvijemo sto bolji odnos sa ljudima. Ovaj projekat mi je podigao svest i zelju da nastavim da se borim za manjinska prava u Srbiji jer zakonska regulativa i nije tako losa, problem je sto se ne primenjuje. Takodje, ovakvi projekti mi jako znace da se razvijem u profesionalnom nivou jer sam svestan da u modernom svetu nije dovoljan samo fakultet za pronalazenje posla, vec uz to je bitan konstantan rad na svojoj licnosti.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.