SUBNOR: KRAGUJEVAC NIJE SMEO DA DOBIJE IME ULICE PO DRAŽI MIHAILOVIĆU

Društvo Politika

SUBNOR Srbije osudio je danas, preneli su mediji, odbornike  kragujevačke gradske Skupštine koji su, krajem minule sedmice, podražli odluku o imenovanju jedne ulice  prema generalu Dragoljubu Draži Mihailoviću.

  • Osuđujemo stav odbornika bez obzira na ideološku i političku pripadnost jer su zaboravili na žrtve četničke kame, rekao je agenciji Beta potpredsednik SUBNOR-a Srbije akademik Željko Zirojević, koji je i predsednik SUBNOR-a Kragujevca i Šumadije.

 Istakao je, pritom,  da su odbornici zaboravili Darinku Radović i njene dve ćerke Radmilu i Stanku, zatim Sofiju i Radoicu Ristić, protu Jeremiju Isakovića, solunskog ratnika koji je imao 49 uboda kamom, ili Milicu Vujadinović sa 38 uboda.

  • Zaboravili su sve časne patriote i rodoljube, smatra Zirojević.

Kragujevac, prema njegovim rečima, kao slobodarski, buntovni i grad stradalnik, to nije smeo da dozvoli, zbog čega je SUBNOR, tim povodom, uputio pismo svim nadležnim državnim organima.

Pokret obnove kraljevine Srbije (POKS),  prošle nedelje je saopštio da je imenovanje ulice po Draži Mihailoviću  bio predlog te partije koja će tražiti da i ostali gradovi slede primer Kragujevca.

 U POKS-u smatraju da je kragujevačka Skupština prihvataila inicijativu POKS i time posle sudske rehabilitacije i moralno rehabilitovala  “jednu od najznačajnijih istorijskih ličnosti Srbije”.

    Kragujevac je, navode  POKS-u, prvi veći srpski grad koji je dodelio naziv jednoj ulici po đeneralu Mihailoviću.       Na poslednjoj sednici gradske Skupštine u Kragujevcu odbornici su usvojili odluku o dodeli naziva za 1.206 ulica na teritoriji Grada Kragujevca, a jedna ulica u prigradskom naselju Desimirovac  je dobila  naziv po đeneralu Draži Mihailoviću, komandantu Jugoslovenske vojske u otadžbini.                                                     

Tagovi:

3 komentara

  1. SUBNOR reaguje za Dražu i ulicu a ne za skrnavljenje spomenika V3. Zirojeviću čoveče predsedniče, pogledaj najavu za film Umetnost sećanja koji je simljen u Šumaricama za Festival Slobodna zona koji počinje 7.11.2019. u Beogradu https://www.youtube.com/watch?v=aI5PYOY4V-E Ej bre u našim Šumaricama je izgleda dozvoljeno da se polugoli mladići penju po spomeniku i da NIKO pa ni SUBNOR ne kaže ni reč. Pogledaj Zirojeviću deo 3:57 minut i deo 4:13. pa vi ne treba ni da postojite kad ovo ne komentariše nego komentarišete imena ulica. Ko je ovo iz grada dozvolio da se snimi i pokazuje na festivalima kako se penjemo i gazimo po spomniku podignutom za nevini stradale djake i naše sugradjane. Jel to najava za sklanjanje spomenika V 3 koji nekome smeta, pa ga proglašava zapuštenim i pusta huligane da se nekažnjeno veru ko majmuni po njemu usred bela dana.SUBNOR, PUPS i SPS i Kragujevcu treba hitno pre najavljenog emitvanja za 10.11.2019 u Domu Omladine u Begradu da pokrenu inicijativu da se film zabrani, i da ako je Radomir Nikolić dao dozvolu da se u Kragujevcu skrnave spomenici, on odmah smeni na vanrednoj sednici Skupštine. Verko ovo nikada ne bi dozvolio i autor filma i taj mladić bi moomentalno dobili prijave !

  2. Ako ulice mogu da nose imena komunista odgovornih za ubistva neduznih, sto ne bi I imena rodoljuba koji su se borili protiv Nemaca I komunizma?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.