Drugog dana studijske posete Italiji u okviru projekta ,,Šumadijska šljiva“, članovi Udruženja Šumadijska rakija posetili su dve velike, moderne destilerije – Distilleria Marzadro i Pojer e Sandri. Ovi proizvođači primenjuju najmodernije tehnologije u proizvodnji vrhunske grape i predstavljaju primer zdravog i uspešnog razvoja ove grane.
Grapa je, inače, najpopularnije piće u Italiji. Italijani ga vole kao Škotlanđani vole svoj viski. Još jedna sličnost je visok sadržaj alkohola prisutnog u ovom bezbojnom piću. Zašto? Zato što je morala pomoći poljoprivrednicima da se odupru hladnoj zimi koje su bile zastrašujuće u srednjem veku. Grappa je izrađena od kožice grožđa i semenki, a često može imati blagi ukus karamela ili bilja.
Inače, ovo studijsko putovanje predstavlja integralni deo projekta „Šumadijska šljiva“ koji finansira švajcarska Vlada u okviru programa Podrška ruralnom i regionalnom razvoju u Republici Srbiji, u okviru projekta «Šumadijska šljiva» koji realizuje Regionalna Agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja.