Šumadijski sajam poljoprivrede po 16. put u septembru u Kragujevcu

Društvo Grad

Šumadijski sajam poljoprivrede ove godine održaće se tradicionalno po 16. put u Kragujevcu, u Hali 1 Šumadijskog sajma, od 5. do 8. septembra. Ovo je najveća jesenja smotra agrara u Srbiji.

Okupiće ove godine oko 300 izlagača iz zemlje i inostranstva, koji će se predstaviti na oko 5.000 m2 u hali i platou ispred Sajmišta.

Pored domaćih izlagača, učestvovaće i oni iz Belorusije, Turske i Bosne i Hercegovine.

Predstaviće se vodeći proizvođači poljoprivredne mehanizacije, opreme i agrotehničkih sredstava, proizvođači voća i povrća, vinari, pčelari, domaća radinost. Biće organizovane i tradicionalne izložbe krava, konja, koza, ovaca, ovnova i sitnih životinja.

Kako prenosi Beta, zbog pojave afričke svinjske kuge u jeddnom delu Srbije, iz preventivnih razloga, otkazana je izložba svinja. Direktor Šumadija sajma Zoran Nedeljković rekao je da je organizator postupio u skladu sa preporukama nadležnih iz Ministarstva poljoprivrede.

Posetioci će moći da vide i izložbu starih poljoprivrednih mašina, oldtajmera, među kojima će biti i traktori stari više od 50 godina.

Tokom sajamske manifestacije biće održani i stručni skupovi i predavanja

– Manifestacija se razvijala iz godine u godinu zahvaljujući spremnosti ka usavršavanju i pomeranju granica postavljenih ciljeva. Sajam je izgradio sopstveni integritet, učeći od najboljih i osluškujući želje, ali i očekivanja izlagača i posetilaca – navodi se u pozivnom pismu organizatora.

Dodaje se da je na obogaćivanje ponude sajma uticao i dolazak novih izlagača, kao i konstantno povećanje interesovanja za učešće na brojnim tematskim izložbama. Tako se doprinelo kvalitetu i raznolikosti izlagačkog potencijala.

– Na razvoj strukovnog segmenta ove smotre agrara uticao je i doprinos velikog broja agrarnih stručnjaka, kao i profesora resornih fakulteta, koji su svojim profesionalniom integritetom uticali na kvalitet događaja – ističe se.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.