SUMNJAJU DA JE IMOVINA KAMIONA NELEGALNO PRODAVANA

Društvo Ekonomija Istraživanje

Bivši radnici  Zastave kamiona podneli prijavu Poreskoj upravi  protiv svoje nekadašnje fabr ike, Grupe zastava vozila i Zastave TERVO

Bivši radnici Zastave kamioni koji već nedeljama protestuju u centru Kragujevca, zahtevajući isplatu zaostalih zarada, te povezivanje radnog staža za period od 2010. do 2o18., juče su, kao što su i najavljivali, podneli prijave protiv Zastave kamiona, u kojoj je prekjuče pokrenut stečajni postupak,  zatim Grupe Zastava vozila u stečaju i novoformiranog vojnog preduzeća Zastava terenska vozila (Zastava TERVO), zbog sumnje da su poslovodstva tih firmi „svojim radnjama  doveli fabriku kamiona u situaciju da ne može svojim nekadašnjim radnicima da isplati njihova potraživanja“.

Član Organizacionog odbora protesta bivši radnika Kamiona, diplomirani ekonomista Milić Mićić u izjavi za Glas Šumadije pojašnjava da bivši radnici imaju saznanja  i dokaze da su izvršitelji onemogućavani da obezbede realizaciju sudskih osdluka na osnovu kojih su nekadašnje „kamindžije“ trebalo da naplate svoja potraživanja.

  • Izvršiteljima je zabranjivano da ulaze u fabriku, jer je imovina Kamiona, odlukom Ministarstva odbrane, bila zaštićena i namenjena za proizvodnju u novoformiranom preduzeću Zastava TERVO. Mi, medjutim, imamo dokaze da je imovina  Kamiona, uprkos zabrani njenog otudjenja od Ministarstva odbrane, prodavana ili da je oglašavana njena prodaja. Tako je, primera radi, devetog jula ove godine  javno oglašena prodaja nekoliko skupocenih mašina. Doznali smo, nadalje, da je ta zaštićena imovima prodavana pojedinim firmama u Kragujevcu, i to direktnom pogodbom, ističe Mićić, naglašavajući da bivši radnici osnovano sumnjaju da je „grupa od desetak ljudi stavila pare u džep od prodaje fabriičke imovine“, a da su radnici, od kojih mnogi imaju i sudske presude o naplati potraživanja, do danas ostali „kratkih rukava“.

Ističe, potom, da ima indicija  su prodajom zaštićene imovine Kamiona  povredjeni zakoni iz oblasti bezbednosti zemlje, te da je, neplaćanjem poreza na kuporodajne transakcikje, oštećena i država, što je, smatra naš sagovirnik, ipak problem  – države. Bivše radnike Kamiona, prema njegovim rečima, prevashodno zanimaju njihova potraživanja i od zahteva za islatu zaostalih zarada i povezivanja radnog staža, poručuje, ne nameravaju da odustani  ni po koju cenu. Naprotiv, narednog ponedeljka biće, kako je najavljeno,  organizovan nov protest nekadašnjih radnika Zastave kamiona.

  • Prema preliminarnim procenama, radnicima Kamiona samo za neisplaćene zarade i jubilarne nagrade duguje se izmedju 200 i 300 miliona dinara. Još toliko, ako ne i više „teži“ naš zahtev za povezivanje radnog staža za prethodnih devet godina, kaže Mićić.

Privredni sud u Kragujevcu prekjuče je, podsetimo, pokrenuo stečajni postupak u Zastavi kamionima, zbog trogodišnje blokade fabričkog računa od 3,3 milijarde dinara. Da li će u stečajnoj masi koja je najvećim delom pod hipotekom banaka i  „predmet potraživanja dobavljača i drugih poverilaca“, nešto ostati za isplatu radničkih potraživanja, ostaje da se vidi.

Piše: Zoran Radovanović

 

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *