SZS: SAGLASNI SMO SA KOSTIĆEM (SANU) O NUŽNOSTI DIJALOGA U SRBIJI

Politika

Savez za Srbiju (SZS) saopštio je danas da je saglasan sa predsednikom Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimirom Kostićem o nužnosti dijaloga u društvu, objavljenog u autorskom tekstu u nedeljniku NIN.

 • Tekst smo razumeli kao javni apel i cenimo činjenicu da je prvi put neko iz jedne nacionalne institucije poslao takvu trezvenu poruku, navodi se u saopštenju SzS.

SZS je kazao da je saglasan sa konstatacijom Kostića o tome da „nema nevinih“, ali i da je „odgovornost prvenstveno u rukama onih koji su na vlasti“.

 • Uvek smo bili spremni na ozbiljne razgovore o svim temama, pogotovo na one koji bi doveli do slobodnih izbora i oslobađanja medija i na taj način stvorili uslove za izlazak društva iz krize. Nažalost takvih razgovora nije bilo, pa čak ni na teme oko prevazilaženja ustavne, političke i ekonomske krize nakon pandemije korona virusa, dodaje SZS.

Takođe, saglasni su i sa mišljenjem Kostića da broj glasova „ne sme da bude alibi za sva postupanja kojima smo svedoci, a pogotovu ne za nasilje“ i da to mora da važi za sve.

 • Posebno delimo utisak Kostića da su građani Srbije ‘ostali bez demokratske kondicije i vere u institucije, u višepartijski politički život i smisao ličnog učešća u njemu’ i očekuju da nam ‘neko sa strane donese rasplet ili rešenje, jer od nas više ništa ne zavisi’. Smatramo to opasnim stanjem društva, jer nas to dovodi u osećaj podaništva i nečije kolonije, piše SZS.

Istakli su da je baš zbog toga nužan i hitan dijalog vlasti i opozicije, „ali ne ‘pro forme’, da bi se zadovoljio neko sa strane, već da bi se izbegao scenario koga se pribojava akademik Kostić“.

Tagovi:

1 komentar

 1. Uvek je prijatno videti ujedinjene opozicione prvake
  Ne znam da li ce napraviti neku snaznu koaliciju ali za sada, izgleda da u izbornoj trci ucestvuje samo jedan konj.
  Taj konj se timari i finansira novcem svih Srba. Drzavnu KASU drze ministar finansija Sinisa Mali i guverner NBS Jorgovanka Tabakovic – clanovi njegove partije. Kontrolu KASE vrsi NARODNA SKUPSTINA koju su Baba Jaga i poslanici SNS pretvorili u bunker u kome je « DRZAVNA KASA » zabranjena rec.
  U takvim uslovima, ja necu da mu dam legitimitet i predlazem BOJKOT
  Ako neko ima bolji predlog, prihvatam !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.