TEKST PETICIJE KRAGUJEVAČKIH UGOSTITELJA

Doba korone Grad

Danas u podne kragujevački ugostitelji predaće peticiju kojom traže da se „predložena mera ograničenja rada ugostiteljskih objekata od 7 do 20 sati povuče“. Glas Šumadije prenosi tekst zahteva:

Dole potpisani ugostitelji Grada Kragujevca, na skupu održanom 30.06.2020. godine sa početkom u 18.00 časova, a na osnovu čl. 56 Ustava Republike Srbije  doneli su sledeću

ODLUKU O PODNOŠENJU PETICIJE

            SA ZAHTEVOM ZA PREISPITIVANJE PREDLOŽENIH MERA ZA SUZBIJANJE ZARAZNE BOLESTI COVID-19 U KRAGUJEVCU

            Republički Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid – 19 je na sednici održanoj 29.06.2020. godine dao saglasnost na Odluku  o proglašenju vanredne situacije na teritoriji Grada Kragujevca, koju je 27.06.2020. godine doneo gradonačelnik Kragujevca i kojom su između ostalih predviđene sledeće mere, koje se tiču rada ugostiteljskih objekata:

            –   zabrana okupljanja u zatvorenom i otvorenom prostoru više od 5 osoba, ukoliko nije moguće obezbediti fizičku distancu od 2 metra i odgovarajuće mere lične zaštite,

  • ograničenje rada ugostiteljskih objekata od 07.00 do 20.00 časova,
  • rad ugostiteljskih objekata prilagoditi tako da za jednim stolom ne mogu sedeti više od 2 osobe uz obavezni razmak od 2 metra između stolova…

Navedena odluka gradonačelnika Kragujevca, na koju je Republički Krizni štab dao saglasnost nije još bila predmet odlučivanja od strane Vlade Republike Srbije.

Potpisnici ove peticije su duboko svesni razmera i ozbiljnošću širenja epidemije zarazne bolesti COVID – 19, kao i ustavno pravnim mogućnostima ograničavanja slobode preduzetništva u cilju zaštite zdravlja ljudi, shodno čl. 83 Ustava Republike Srbije, te u vezi sa navedenom odlukom o proglašenju vanredne situacije na teritoriji Grada Kragujevca smataju i stoje na stanovištu da se prilikom donošenja ove odluke nisu cenile objektivno sve okolnosti koje se tiču ravnopravnosti u preduzetništvu kao i prava na rad.

Ugostitelji Grada Kragujevca smatraju da nije bilo mesta donošenju mere koja se tiče ograničenja rada ugostiteljskih objekata od 07.00 do 20.00 časova, jer u Republici Srbiji postoje ugroženije sredine od opasnosti širenja zarazne bolesti u kojima navedene mere nisu uvedene. Takođe, slične ili srodne delatnosti, kao što su lanci trgovina (Metro, Roda, Lidl, Tempo itd) nisu ograničeni u pogledu dužine trajanja radnog vremena, pa čak ni prostorne udaljenosti i fizičke distance između dva lica, čime je ugostiteljska delatnost dovedena u neravnopravan položaj sa istim ili sličnim granama privređivanja. Podnosioci peticije takođe smatraju da nisu naučno verifikovani pokazatelji da je emitovanje Korona virusa veće od 20.00 časova do 07.00 časova (tokom noći) u odnosu na dozvoljeno radno vreme od 07.00 do 20.00 časova (tokom dana), pa je neodrživa mera sa epidemiološkog aspekta da se preko dana može raditi, a uveče ne i da je u večernjim satima pojačan stepen prenošenja virusa. Predložena fizička distanca od 2 metra je takođe neopravdano velika sa aspekta epidemiološke profesije, o čemu su se izjašnjavali vodeći stručjnjaci u našoj zemlji, pa je celishodno preispitati predloženu fizičku distancu, koja se treba smanjiti na bezbednu razdaljinu od  najviše 1,5 metara.

Na osnovu iznetih razloga ugostitelji Grada Kragujevca zahtevaju da se predložena mera ograničenja rada ugostiteljskih objekata od 07.00 do 20.00 časova povuče, a da Vlada Republike Srbije istu ne prihvati, jer ista ne pruža osnov za zaključk da će širenje epidemije zarazne bolesti Covid – 19 na ovaj način biti smanjen ili isključen, a da se preispita deo predložene mere  koji se tiče fizičke distance od dva metra.

Ugostitelji Grada Kragujevca su jedinstveni u stavu da ukoliko navedeni predlog mera bude prihvaćen od strane Vlade Republike Srbije,  koji se tiče ograničenja trajanja radnog vremena ugostiteljskih objekata od 07.00 do 20.00 časova, da će svako od njih pojedinačno podneti zahtev za naknadu štete protiv Grada Kragujevca i Republike Srbije, koji će predstavljati izmaklu dobit zbog administrativnih ograničenja u slobodi preduzetništva i ostvarivanju prava na rad.

U uverenju da će te uvažiti naše zahteve koji se tiču našeg ekonomskog opstanka i ekonomskog položaja radnika koji su kod nas zaposleni, kao i poznate činjenice da nismo radili u vreme vanrednog stanja koje je bilo na snazi na teritoriji čitave Republike, koristimo priliku  da Vam se zahvalimo na razumevanju u našim zahtevima.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.