TEMATSKA OTVORENA VRATA – KAKO OBEZBEDITI EFIKASNOST I PRAVIČNOST U IZVRŠNOM POSTUPKU

Društvo

Građani i izvršitelji sreli su se u Osnovnom sudu u Kragujevcu, ali ne kao stranke u postupku izvršenja, već kao učesnici tribine “Otvorena vrata pravosuđa”.  Na skupu se govorilo o tome kakve novine donose izmene i dopune Zakona o izvršenju i obezbeđenju, o novoj ulozi sudova, kao i o dostupnosti informacija o izvršnom postupku.

Građani treba da imaju poverenja u javne izvršitelje jer su oni dovoljno kompetentni, a sa druge strane, njihov rad je pod kontrolom suda, rekla je Jelena Damljanović, predsednica  Izvršnog odeljenja Osnovnog suda u Kragujevcu. Ona smatra da će izmene i dopune Zakona o izvršenju i obezbeđenju doprineti povećanju efikasnosti, jer će sudije biti rasterećenije, te kako je rekla, očekuje apsolutnu ažurnost u izvršnim postupcima. 

Javna izvršiteljka Danica Čolović je ocenila da su građani nedovoljno ili loše informisani i zato često donose pogrešne zaključke o izvršnom postupku. Ona je istakla da su skupovi poput „Otvorenih vrata pravosuđa“ veoma korisni, kao mogućnost za razmenu iskustava građana i izvršitelja, koja je dobrodošla i doprinosi boljem razumevanju.  Kao jednu od važnih promena u postupku izvršenja navela  je uvođenje elektronske oglasne table. Kako je dostava rešenja jedan od najvećih problema u dosadašnjoj praksi, predviđeno je da se ubuduće, nakon neuspelog pokušaja ličnog uručenja, rešenje o izvršenju objavljuje na elektronskoj, umesto samo na oglasnoj tabli suda, kao što je sada slučaj. Na taj način, svaki građanin će preko interneta moći da pristupi elektronskoj oglasnoj tabli i proveri da li je dužnik u nekom izvršnom postupku.  Izvršiteljka Čolović je navela i da izmene zakona predviđaju povećanje iznosa plate ili penzije koji će biti „zaštićen“ od naplate duga, a novina je i da se jedina nepokretnost ne može prodati radi namirenja potraživanja iz komunalnih i srodnih delatnosti, koja su manja od 5.000  evra. Kako je naglasila, većoj transparentnosti čitavog procesa, doprinoće i to što će se javno nadmetanje za prodaju nepokretnosti od 1. jula 2020. organizovati isključivo preko elektronske licitacije. Čolović je navela primer Mađarske, gde su nepokrenosti na takvim javnim prodajama dostizale 10 puta veću vrednost od početne cene.

Dušan Protić iz Centra za Evropske politike istakao je značaj dostave, odnosno prijema rešenja o izvršenju za dalji tok postupka. On je rekao da građani treba da prihvataju pismena koja im se dostavljaju i da prijavljuju svaku promenu boravišta, jer se u suprotnom može desiti da za dug saznaju tek kad im bude naplaćen. Pravna posledica je što u tom slučaju, više nemaju mogućnost da ulože prigovor na rešenje o izvršenju. Protić je naglasio da je neadekvatna pravna pomoć ključni problem za građane, pre svega, u procesima male vrednosti, gde su troškovi naknade za advokate daleko veći od potraživanja, a nema ni dovoljno odgovarajuće besplatne pravne pomoći.

Da su građani koji su imali dovoljno znanja bili u prednosti u izvršnom postupku, rekao je Uroš Poluga, viši pravni savetnik, u USAID-ovom Projektu vladavine prava. Ocenio je da izmene zakona o izvršenju i obezbeđenju idu u dobrom pravcu, kada je reč o dostavi rešenja, što je kako je naveo, generalno,veliki problem našeg pravosuđa. On je rekao da civilni sektor ima značajnu ulogu u čitavom procesu unapređenja izvršnog postupka i da bi građani trebalo da koriste usluge koje im pružaju razne organizacije i udruženja. Pored toga, i medijsko izvešavanje može da doprineti da se bolje upoznaju sa svojim pravima.

Tokom tribine, građani su iskoristili priliku da postave pitanja u vezi sa određivanjem visine i načinom obračuna izvršiteljske naknade, etičkim kodeksom javnih izvršitelja, njihovim negativnim imidžom u medijima….. „Tematska otvorena vrata – Kako obezbediti efikasnost i pravičnost u izvršnom postupku”, u Osnovnom sudu u Kragujevcu,  organizovana su u okviru projekta „Otvorena vrata pravosuđa”, koji sprovodi YUCOM u saradnji sa partnerskim organizacijama i strukovnim udruženjima, a koji je podržala  Američka agencija za međunarodni razvoj USAID.  Udruženje Res publika sarađuje kao lokalni partner na tom projektu.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.