Tramvaj proizveden u Kragujevcu krenuo za Nemačku, uskoro na ulicama Bremena

Društvo Ekonomija

Prvi tramvaj proizveden u fabrici „Simens Mobiliti“ u Kragujevcu, dug 37 metara, juče je otpremljen za Nemačku i uskoro će prevoziti putnike u Bremenu. I ostalih 46 naručenih tramvaja biće proizvedeno u Kragujevcu.

Fabrika je u protekle dve godine prošla proces transformacije od proizvođača komponenti do proizvodnje kompletnih tramvaja.

Montaža „Avenio“ tramvaja je u farici „Simens“ počela u proleće 2020. godine, za samo nekoliko meseci iz proizvodnje je izašao prvi. Proizvodnja ostalih poručenih 46 tramvaja se nastavlja.

  • Avenio’  tramvaji zasnovani su na modularnom pristupu proverenih sistema i komponenti koji omogućavaju prilagođavanje potrebama kupaca, što za projekat ‘Avenio Bremen’ podrazumeva: dužinu vozila od 36,9 metara, širinu vozila od 2,65 metara, maksimalnu brzinu od 70 kilometara na sat i kapacitet za smeštaj 250 putnika, navodi Aleksa Mančić, rukovodilac proizvodnje „Avenio“ tramvaja u firmi „Simens Mobiliti“.

Osnovna delatnost ove kompanije su proizvodnja šinskih vozila i komponenti, kao i inženjering, a zahvaljujući stručnosti pedeset inženjera od sada i kompletnih tramvaja.

  • Prošli smo kroz izuzetno težak proces koji je zahtevao proširenje svih naših kapaciteta, udvostručen je broj radnika, svi inženjeri i tehničari morali su da prođu kroz sve neophodne obuke, kako bi ostvarili ovaj uspeh. Ovaj tramvaj je svetski proizvod visokog kvaliteta proizveden u Srbiji, u Kragujevcu, to dosta govori o ovoj zemlji, ističe Eberhard Lange, direktor fabrike „Simens Mobiliti“ u Kragujevcu.

Tramvaj je prošao sve inspekcijske kontrole i utovaren je u kamion dužine 57 metara, spreman da krene prema nemačkoj granici.

„Simens“ ima ugovorene projekte sa još četiri grada u Nemačkoj za oko 230 visokopodnih „Avenio“ tramvaja koji će takođe izaći iz proizvodnje u rekordnom roku.

Piše: RTS
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.