U centru Kragujevca prva „ekološka garaža“ za 200 automobila

Grad

U centru Kragujevca je otvorena prva nadzemna višespratna „ekološka garaža“ sa 200 parking mesta, čija je izgradnja koštala blizu 360 miliona dinara.

Garaža koja će raditi 24 časa ima pet spratova, solarne panele i „zeleni krov“. Solarni paneli su kapaciteta 72 kilovata što je dovoljno za snabdevanje celog objekta električnom energijom.

Deset parking mesta predviđeno je za osobe sa invaliditetom, 12 je za motocikle, a tri mesta su predviđena za punjenje baterija električnih automobila.

Izgradnju koja je trajala nešto više od godinu dana, finansiralo je JKP „Šumadija“ iz investicionog kredita, a graditelj je bio konzorcijum „Strabag d.o.o.“ Beograd i „Strabag a.d.“ iz Austrije.

Garažu su danas otvorili sadašnji i bivši gradonačelnik, Nikola Dašić i Radomir Nikolić, i direktor JKP „Šumadija“ Nemanja Dimitrijević.

Dimitrijević je najavio da će naplata parkiranja početi od 7. decembra, a cena je 70 dinara po započetom času, uz mogućnost kupovine mesečnih i godišnjih karata, i plaćanja putem „parkomata“.

„Ovom garažom se samo delimično rešava problem nedostajućih parking mesta. Cilj nam je da u što većoj meri oslobodimo trotoare i saobraćajnice da mogu da ih koriste pešaci i biciklisti“, rekao je Dimitrijević.

Najavio je još 53 parking mesta u podzemnoj garaži u okviru Tržnice, u centru grada, a potom i projekat izgradnje sledeće garaže.

Izvor: Beta

Foto: Zoran Lazarević

2 komentara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.