U KC Kragujevac zauzeto 54 odsto kapaciteta, većina pacijenata na kiseoničnoj terapiji

Doba korone Društvo Video

U Kliničkom centru Kragujevac hospitalizovano je 218 pacijenata od kojih je 85 do 90 procenata na kiseoničnoj terapiji, rekao je vršilac dužnosti direktora Kliničkog centra prof.dr Predrag Sazdanović.

On je novinarima u Kragujevcu izjavio da se 48 pacijenata nalazi na raznim vrstama intenzivne nege odnosno na respiratorima, „haj flou“ ili neinvanzivnoj ventilaciji.

Naveo je da je tokom jučerašnjeg dana u KC primljeno 35 pacijenata što je najviše za jedan dan od početka epidemije korona virusa.

  • Trenutna popunjenost naših kapaciteta je 54 posto i već razmišljamo o otvaranju novih prostora, za intenzivnu i druge vrste nega, rekao je Sazdanović.

U Kliničkom centru je trenutno u kovid sistemu devet klinika uključujući i privremenu bolnicu na Šumadija sajmu.

On je najavio za sutra ili ponedeljak početak instaliranja novih 200 kiseoničnih mesta za šta je Ministarstvo zdravlja uložilo više od 12,5 miliona dinara.

Biće postavljena na Klinici za neurologiju, Interne bolesti, Pulmologiji, na Infektivnoj klinici i Psihijatriji.

  • To će biti ključni momenat za podizanje nivoa  kvaliteta i kapaciteta KCu Kragujevcu, rekao je Sazdanović.

KC sada ima 185 mesta za kiseoničnu terapiju.

Sazdanović je ocenio da je situacija u Šumadiji medju najtežim u Srbiji, a da  najviše pacijenata u KC dolazi iz Kragujevca, Arandjelovca i Topole.

  • Spremni smo za sve eventualne scenarije, ali svakako da nismo spremni za ovoliki broj zaraženih naših Kragujevčana odnosno Šumadinaca, jer pokrivamo sve od Arandjelovca do Kraljeva, rekao je Sazdanović.

Apelovao je da svako čuva sebe  i svoju porodicu i da se zaustavi horizontalno takozvano  „porodično“ širenje virusa koje je aktuelno.

  • Mi imamo na Klinici za pulmologiju mlade sa 22, 23 godine  koji su bili aktivni po raznoraznim žurkama, a u sledećoj sobi su njihovi očevi i majke, a očekujemo njihove bake i deke. Problem neodgovornosti je doveo do ovakve epidemijske eksplozije, rekao je Sazdanović.
Tagovi:

2 komentara

  1. Krivi su roditelji koji pustaju decu da ilaze po kaficima i zurkama. A neretko i sami prave proslave punoletstva i drugih slavlja. Uvodili su policijki cas na 100 obolelih a sada nista. Nema drzava od koga onda da ubira porez. Vucic i krizni stab ne znaju kuda teraju. Ljudi ce poumirati od drugih bolesti. Nemoguce se pregledati ako nisi kovid. Naravucenije,ako hocete da se pregledate zbog kancra morate da dobijete kovid.

  2. Vrème ce pokazati ko je u zabludi.Mi u nesto verujemo samo ako vidimo,uocimo,dozivimo.Politika se igra sa strukom tako se mlakim merama ocekuju samo teza posledica po zdravlje ovog sludjenog naroda.Odmah KOD lekara ako imate simptome covida.Nema odugovlacenja svi koji se samoinicijativno lece svoje Ali I druge zivote ugrozavaju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.