U Kragujevcu obeležen dan proboja Solunskog fronta

Društvo

Polaganjem venaca kraj spomenika Palim Šumadincima u Kragujevcu je danas obeležen 15. septembar dan proboja Solunskog fronta 1918. godine.

Vence su položili predstavnici Udruženja potomaka ratnika Srbije 1912. – 1920. „Vojvoda Radomir Putnik“, Vojske Republike Srbije a u ime grada Kragujevca, zamenik gradonačelnika Ivica Momčilović i predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović.

  • Dan proboja Solunskog fronta, ove godine prvi put obeležavamo kao državni praznik za šta je bila potrebna mudrost i odlučnost vrha Republike Srbije da donese takvu odluku, kazao je predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović.
  • Ovaj dan kako se danas praznuje u Srbiji i kako ga danas obeležavamo u Kragujevcu na isti način obeležava se u Banja Luci, Prijedoru i ostalim gradovima u Republici Srpskoj. Tako pokazujemo jedinstvo srpskog naroda sa obe strane Drine i šta smo sve uradili da bismo se izborili za jednu slobodnu državu. Ljudi koji su probili Solunski front omogućili su nam da danas živimo i stvaramo. Mnogo puta smo govorili o tome koliko je stanovnika Srbija izgubila tokom Prvog svetskog rata a da nije bilo proboja Solunskog fronta ko zna ko bi danas bio na ovim prostorima i ko zna čiji bi državljani i kojih zemalja bili nastanjeni u našem gradu i našoj zemlji. Na ovaj način iskazujemo poštovanje onima koji su nam izvojevali slobodu a najveći značaj praznika je što se prvi put ističe Petrašinović, obeležava sa obe strane Drine.

Proboj Solunskog fronta počeo je u zoru 14. septembra 1918. godine, a rezultat te operacije bili su kapitulacija Bugarske, Austro-Ugarske i Nemačke, oslobođenje Srbije, prelazak srpske vojske u prekodrinske krajeve i stvaranje Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.