U Kragujevcu održan skup podrške palestinskom narodu

Društvo

Na Trgu kod Krsta u Kragujevcu održan je skup podrške palestinskom narodu u, kako su organizatori naveli, borbi za mir, slobodu i nezavisnost.

Od 13 do 15 časova okupilo se nekoliko desetina Palestinaca koji su nosili zastave Palestine i tradicionalne marame, kao i transparente sa porukama „Sloboda Palestini“, „Stop ubijanju dece“ i dr.

  • Za 11 dana varvarskog napada izraelske vojske poginulo je 263 naših gradjana, od toga je 66 dece od mesec dana do 15 godina. Uništeno je 2.000 stanova, a bombardovano 15.000. Srušili su šest bolnica, gadjali vodovodnu i kanalizacionu mrežu i uništili jedinu kovid-laboratoriju u pojasu Gaze, rekao je Talal Elzik, predsednik Upravnog odbora Društva srpsko-palestinskog prijateljstva.

On je poručio da palestinski narod želi mir ali „ne po svaku cenu“.

Predsednik Društva srpsko-palestinskog prijateljstva Milan Jevtić je za agenciju Beta naveo da rešenje palestinskog pitanja vodi ka miru na Bliskom istoku, i da njemu treba pristupiti na „pravedan način, koji će zadovoljiti većinu zahteva jedne i druge strane“.

Student šeste godine medicinskog fakulteta u Kragujevcu Sulejman Aborumi, koji je predstavnik Unije palestinskih studenata u Srbiji, nosio je fotografiju na kojoj izraelski vojnici navodno hapse jednog hrišćanina Palestinca koji je otišao u crkvu da se moli.

  • Došao sam da dam podršku mom narodu u borbi za slobodu, protiv agresije izraelske vojska nad Gazom i ostalom teritorijom Palestine. Rat traje od 1947. godine kada su oni došli i zauzeli deo naše zemlje, kao što su vama uradili sa Kosovom, rekao je Aborumi.
  • To nije religijski rat, niti je politička stvar već etničko čišćenje. Njih ne zanima da li si musliman ili hrišćanin, samo ih zanima da li si Arapin. Ideš ulicom i čuješ kako viču-smrt Arapima, rekao je Aborumi.

Predsednik palestinske dijaspore u Srbiji Sami Hijo rekao je Beti da će kraj sukoba biti onda kada to odluče velike sile.

Kazao je da su skupovi sa porukama za mir i okončanje okupacije već održani u Beogradu i Novom Sadu.

Podršku palestinskom narodu izrazio je i manji broj gradjana Kragujevca.

Medju njima je bio i bivši gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović u vreme čije vlasti je uspostavljeno pobratimstvo sa palestinskim gradom Jerihonom i počelo stipendiranje desetak studenata iz tog grada.

On je rekao da je imao priliku ranije da vidi koliko pati palestinski narod.

  • Sukob traje, jer neki ne poštuju sve ono što je dogovoreno mnogo davno, smatra Stevanović, koji kaže da je kao narodni poslanik svojevremeno bio član odbora zadužen za Palestinu te da dobro poznaje dešavanja na tom prostoru.  

Kaže da je problem ozbiljan, pa ga tako treba i rešavati, a najbolje preko Ujedinjenih nacija.

On je za Betu izjavio da ne treba zaboraviti da je trećina Palestinaca hrišćanske vere, a da je 90 odsto njih pravoslavno.

Profesor Pravnog fakulteta u Kragujevcu Dragan Bataveljić je rekao da je skup u Kragujevcu organizovan da se ukaže na brutalnost i kršenje osnovih normi medjunarodnog prava, nepoštovanje zajemčenih ljudskih prava i ubistvo nedužnih gradjana.

  • Palestinski i srpski narod imaju sličnu sudbinu, jer SAD i njeni saveznici, oličeni u NATO paktu, podržavaju otimanje tudjih teritorija – Kosmet, Palestinu i drugih, kao i proterivanje naroda koji su tu živeli vekovima, poručio je Bataveljić, takodje član Društva srpsko-palestinskog prijateljstva. U Kragujevcu održan skup podrške palestinskom narodu KRAGUJEVAC, 23. maja 2021. (Beta) – Na Trgu kod Krsta u Kragujevcu održan je skup podrške palestinskom narodu u, kako su organizatori naveli, borbi za mir, slobodu i nezavisnost.
Piše: Gordana Mirović, Beta
Fotografija: Lina El Zik IgnjatovicDrustvo Srpsko-palestinskog Prijateljstva, fejsbuk
Tagovi:

1 komentar

  1. Tamo ne ratuju Palestinci, već Islamski džihad i Hamas. To su teroristi koji ubijaju da bi postali šehidi (mučenici). Kakva sloboda? Kakve gluposti? Pa oni vladaju Gazom, a ne Izrael! I oni su izabrali Hamas i potisnuli umereniji Fatah, koji vlada Zapadnom obalom. I, odakle im rakete kad su tako „nemoćni“?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.