U KRAGUJEVCU ŠESTU GODINU ZAREDOM ZA MEDIJE, OSIM ZA RTK, NEMA “NI CVONJKA”

Društvo

U Kragujevcu, prema zvaničnoj informaciji iz gradske uprave, ni ove godine, za medijske sadržaje od javnog značaja neće biti izdvojeno “ni cvonjka”.

  • Epidemija COVID 19 i njome uzrokovano vanredno stanje, tokom kojeg su firme i ustanove, pored ostalog,  bile oslobođene plaćanja poreza i taksi, desetkovale su gradske finnansuije, tako da konkurs za sufinansira medijskih sadržaja od javnog značaja ove godine neće biti raspisan,  rečeno nam je u kragujevačkoj gradskoj upravi.

Kragujevac je jedini grad u Srbiji u kojem se konkursi za sufinansiranje medijskih sadržaja ne raspisuju već šestu godinu zaredom, već se sav novac koji je u gradskoj kasi namenjen informisanju žitelja šumadijske i prve srpske prestonice, od sredine 2017.,  ekskluzivno  dodeljuje  Radio televiziji Kragujevac (RTK). Reč je o medijskoj kući  koja je, nakon poništenja privatizacije, u junu 2017., odlukom Ministarstva privrede, ponovo podržavljena. To ministarstvo je, početkom 2018., pokrenulo ponovni postupak privatizacije RTK, ali očito uzalud. Radio televizija Kragujevac, naime, u minulih dve godine i kusur dana nije ponovo privatizovaana, a gradska uprava, novcem Kragujevčana i dalje finansira samo taj medij.

U takvoj situaciji, jedini štampani medij u Kragujevcu, nedeljnik “Kragujevačke”, prestao je da izlazi nakon što je u Srbiji, zbog epidemije COVID 19, uvedeno vanredno stanje. Prema informacijama Glasa Šumadije na kioscima će se pojaviti narednog četvrtka. Ostali kragujevački mediji, prevashodno portali, a posebno dva nezavisna glasila tog tipa, preživljavaju samo zahvaljujući entuzijazmu članova redakcija…

 Za razliku od Kragujevca, opština Topola je, prema oficijenoj informaciji, i ove, kao i ranijih godina, previdela, odnosno već donela odluku o raspodeli novca za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog značaja. Ove godine, u  Topoli je za tu namenu izdvojeni oko 1,4 miliona dinara, a novac je dodeljen Televiziji Sumce iz Arandjelovca, lokalnom topolskom radiju, producentskoj kući Korvus iz Beograda…      

Konkurs za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog značaja biće, kako je zvanično najavljeno, uskoro raspisan i u šumadijskoj opštini Knić. U toj opštini za medije je izdvojeno oko 200.000 dinara.  

Piše: Zoran Radovanović
Tagovi:

1 komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.