U ponedeljak protest ispred Vrhovnog kasacionog suda, moguće i ispred sudova u gradovima Srbije

Društvo Ekonomija Politika

Banke imaju pravo da naplaćuju troškove obrade kredita i troškove osiguranja stambenog zajma kod Nacionalne korporacije za osiguranja stambenih kredita. Ova odluka proizlazi iz novog pravnog stava Vrhovnog kasacionog suda, i usvojena je na sednici Građanskog odeljenja ovog suda održanoj 16. septembra. Ovim stavom dopunjen je Pravni stav o dozvoljenosti ugovaranja troškova kredita, iz 22. maja 2018., prema kojem su se sudovi do sada upravljali

Protekle tri godine dužnici koji su tužili banke za nezakonitu naplatu troškova obrade kredita i plaćanje premije osiguranja kod NKOSK te sporove su dobijali. Pravni stav Vrhovnog kasacionog suda (VKS) iz 2018. godine, prema kojem su se sudovi upravljali po tom pitanju, sada je – dopunjen, pa se precizno navodi da banke imaju pravo da naplaćuju i jedan i drugi trošak. Ovo je izazvalo veliki odjek kako u stručnoj javnosti, tako i među dužnicima čiji su sudski procesi još u toku. Strahuju i oni koji su već „dobili“ banke na sudu, da im ne bi tražili da tako dobijeni novac sada – vrate.

Advokati pozivaju na protest zbog te odluke, a skup je zakazan za ponedeljak u 12 sati ispred zgarade Vrhovnog kasacionog suda u Beogradu.

Protest je podržao i Gradski odbor Narodne stranke Beograd i pozvao građane i članove te stranke da se sutra u podne okupe ispred zgrade suda u Nemanjinoj ulici u Beogradu.

  • Cilj sramnog postupanja sudija Vrhovnog kasacionog suda, koji su svojim pravnim stavom stali na stranu banaka i krupnog kapitala, jeste dalje siromašenje svih građana Srbije, kojima je naneta ogromna šteta i to pod direktnim uticajem predsednika Srbije Aleksandra Vučića, navodi se u saopštenju beogradskog odbora Narodne stranke.
  • Narodna stranka podržava zahteve građana i advokata da se zaustavi pljačka i ispravi ova istorijska nepravda, dodaje se u saopštenju.

U saopštenju se izražava sumnja da je prilikom donošenja spornog pravnog mišljenja Vrhovnog kasacionog suda „bilo elemenata korupcije“.

  • Dajemo reč da će zbog ove kriminalne odluke, kao i niza drugih, neko morati da odgovara nakon promene vlasti, zaključuje se u saopštenju Gradskog odbora Narodne stranke Beograd. 

Kako Glas Šumadije saznaje, moguće da se protesti organizuju i ispred sudova gradova u Srbiji.

Fotografija Arhiva GŠ
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.